Gazdaság

Az államtól Hernádi Zsolt közelébe kerül a MÁV Vagon Kft. nagy része

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A MÁV Vagon Kft. mintegy 75 százaléka magánkézbe kerül a kormány döntése alapján, a magántőke bevonásával jobbá, egyszerűbbé válhat a vasúti járművek karbantartásának és gyártásának folyamata a MÁV-Volán-csoportnál – közölte a társaságcsoport kedden az MTI-vel.

Kiemelték: a cég továbbra is a MÁV-Volán-csoport leányvállalata marad, így a munkavállalók foglalkoztatásának feltételeit nem befolyásolja a tulajdonosi szerkezet változása.

A vállalat új, többségi tulajdonosa a Magyar Vagon Zrt. lesz, amely a Dunakeszi Járműjavító tulajdonosaként a magyar vasútijármű-gyártó és karbantartó piac meghatározó szereplője – írták a közleményben. A tájékoztatás szerint a szerződéskötésre várhatóan október közepén kerül sor.

A Magyar Vagon Zrt.-ben a Magyar Vagon Invest Zrt. mellett a Solva Industrial Investments Zrt. a társtulajdonos, amely a Solva II Magántőkealap cége. Ezt a magántőkealapot Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgatóhoz és üzleti köréhez kötik.

A közlemény szerint a kormányzat célja, hogy a MÁV-Volán-csoport kötöttpályás járműveinek jelenlegi 40 éves átlagéletkorát jelentősen csökkentse, ehhez pedig korszerű járművek beszerzése és gyártása szükséges. A tulajdonosi szerkezetben történő változással a MÁV Vagon Kft. fejlesztési képességei és gyártási kapacitásai hatékonyan támogathatják ennek a célnak a megvalósulását, illetve a tranzakció révén lehetővé válhat a járműgyártás piaci finanszírozása is – közölte a MÁV-Volán-csoport.

A cégcsoport a tranzakciótól versenyképesebb, üzleti alapú működést, a döntések és a javítások átfutási idejének rövidülését, valamint jobb anyagellátást vár, amelyek révén növelhető a vasúti személyszállításért felelős MÁV-Start járműveinek üzem- és üzletképessége, végső soron az általános szolgáltatási színvonal és utaselégedettség.

Nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a MÁV Vagon Kft. értékesítési nettó árbevétele 2022-ben 43,8 milliárd forint volt az előző évi 10,8 milliárd forint után. A társaság adózott eredménye 2022-ben 87 millió forint volt a 2021-ben elért 1 milliárd forinttal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik