Gazdaság

Növekedés.hu: megszűnt a hatósági áras tűzifaprogram

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Idén minden jel szerint elmarad a roham a tüzéptelepeken, a kályhákat sem kapkodják már úgy az emberek. A tavalyi őrült áremelkedésnek is vége. Idén viszont annyira rendben van a kereslet-kínálat a tűzifa piacon, hogy még a kormány is kivezette a hatósági árat – írja a növekedés.hu.

A tavalyi rekordév idén már biztosan nem fog megismétlődni. Nálunk a szezon hagyományosan szeptemberben szokott kezdődni
mondta a portálnak Székely Bálint, a Kandalló.hu ügyvezető igazgatója.

Egy évvel ezelőtt tudta meg a lakosság, hogy a rezsicsökkentés szabályai változnak, és a védett kereten túl fizetendő ár brutális gáz és villanyszámlákat fog eredményezni. Akkora roham indult a boltokban kályhákért, hogy pillanatok alatt elfogytak az üzletekből, ezután az emberek a használtpiacról is elkapkodtak mindent, amivel fűteni lehet.

Akik elkezdtek alternatív fűtőrendszert keresni, zömmel a vegyestüzelésű kályha, vagy sparhelt mellett döntöttek, amelyen egyúttal a főzést is el lehet intézni, ha szorul a hurok, miközben a hatalmas kereslet miatt az árak is elszálltak. Így történt meg, hogy tavaly a naptár szerint még el sem indult a kályhaszezon, jószerével már véget is ért, hiszen minden készlet kifogyott.

Ősz végére Magyarországon már drágán sem lehetett kályhához jutni.

Idénre, noha érdemi árcsökkenés nem történt, legalább tovább nem drágultak a vegyestüzelésű fűtőeszközök
mutat rá Székely Bálint, aki azt is elmondja, az idei szezonban nem számít készlethiányra, bőségesen van választék.

Tüzifából sem lesz hiány

Úgy látom, hogy nyugodtabb lesz az idei fűtési szezon. Előnyükre változtak az energiaárak, és a tűzifa ára beállt egy normális léptékű szintre, ami mind a termelő mind a fogyasztó szempontjából elfogadható mondta Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

A tavalyi év pörgéséből logikusan következett, hogy a tűzifa iránt is megugrott az igény, évtizedek óta nem látott rohamot tapasztaltak a hazai tüzéptelepek.

Idén úgy tűnik, a készletek rendelkezésre állnak, amelyek a lakosság szükségletét bőven ki tudja elégíteni. A tavalyi árszint maradt meg idén is, sőt bizonyos fajok esetében még csökkent is mutat rá Mocz András. Idén a meghatározó kemény tűzifák, vagyis az akác, tölgy, a gyertyán, a cser és a kőris nettó 30 ezer forint körül mozognak köbméterenként, az akác itt-ott kicsit drágább. Tüzelési célra használhatók még a lágy fák is, ilyenek a nyár, nyír és az éger. Ezek olcsóbbak, 20-22 ezer forint köbméterük, viszont csekélyebb is a fűtőértékük.

Kevesebb lesz idén a vásárló, részben azért, mert azok a családok, akik megengedhették maguknak, hogy több évre bevásároljanak, ezt már tavaly megtették és tartalékot képeztek mondja a MEGOSZ elnöke.

A növekedés.hu szerint idén annyira rendben van a kereslet-kínálat a tűzifa piacon,

hogy még a kormány is kivezette a hatósági árat mondván, nincs már szükség rá. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik