Gazdaság

VG: 100 ezer forint pluszpénzt kaphatnak a minimálbéresek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Szinte biztos, hogy jövőre is legalább 10 százalékkal emelkedik a minimálbér, miután a vállalkozói oldal is hajlik a nagyobb emelésre. Bár a kormányon is múlik, hogy hozzájárul-e a vállalkozók évközi kompenzációjához, de a munkaadók egyszeri 100 ezer forint adnának a minimálbéreseknek év végéig a vártnál magasabb infláció miatt – tudta meg a Világgazdaság.

Bár még csak most indulnak el a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalások, ám a vállalkozói oldal hajlik rá, hogy teljesítse a szakszervezetek követeléseit – írja a portál.

Úgy tudják, hogy a szakszervezetek és a munkavállalók között körvonalazódó megállapodás értelmében a vártnál magasabb infláció miatt év végéig egyszeri 100 ezer forintot kapának a minimálbéresek, ami a munkaadók feltételei szerint adó- és járulékmentesen lenne kifizethető, például a Szép-kártyán.

Ezért azt kérik a kormánytól, hogy járuljon hozzá a kompenzáció terheihez. Mivel egyszeri fizetésről van szó, nem számítana bele a kereseti bázisba, viszont, hogy mégiscsak emelkedjen a bázis, egy plusz kétszázalékos emelés is része lenne a jövő évi bérmegállapodásnak.

A vállalkozók csípőből nem utasították el, hogy jövőre 15 százalékkal emelkedjen a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum,

ami a 2027-ig szóló bérfelzárkózási program első eleme lenne.

A szakszervezetek ugyanis pár éven belül egyesítenék a kettő minimálbért.

Úgy tudjuk,  hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésére várhatóan október 11-én kerül sor, ugyanakkor csökkent annak az esélye, hogy október végére összejöjjön megállapodás, a realitás sokkal inkább, hogy csak november közepén sikerülhet csak telő alá hozni.

Mennyi lehet 2024-ben a minimálbér bruttója és nettója?

Mivel idén a minimálbér január elsejétől 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 ezer 400 forint emelkedett, így egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás minimálbér 326 ezerre emelkedne.

Előbbi nettója 176 ezerre, utóbbié 217 ezer ugorhatna 2024. január elsejével.
Ettől azonban lényegesebb, hogy ez jövőre legalább 5 százalékos reálbér-emelkedést is jelentene mindkét bér esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik