Gazdaság

MNB: Még mindig elfogadhatatlanul magas az infláció

Az infláció csökkentését folytatni kell az árstabilitás eléréséig, mivel az infláció mai mértéke a jelentős csökkenés ellenére még mindig elfogadhatatlanul magas és káros a gazdaságra – közölte a jegybank kedden az MTI-vel.Hozzátették: tartós gazdasági növekedés és stabilitás csak az infláció tartós megfékezése esetén érhető el, ezért a Magyar Nemzeti Bankt a jövőben is ennek a célnak megfelelően hozza meg döntéseit.

Hangsúlyozták, a Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja a jegybanktörvénynek megfelelően az árstabilitás elérése és fenntartása, ezért – a tartós folyamatokat elemezve – 2021 tavaszán a világon az elsők között ismerte fel az inflációs tendenciák megváltozását, és hívta fel a figyelmet a tartósan magas infláció veszélyére.

Felidézték, a jegybank a jelenségre határozott választ adott, amikor 2021. június 23-án az Európai Unióban elsőként megindította a kamatemelési ciklusát és a leghatározottabb monetáris szigorítást hajtotta végre a kontinensen, a geopolitikai feszültség miatt kialakult heves pénzpiaci turbulenciákat pedig célzott beavatkozással kezelte.

Az MNB monetáris politikájának fokozatos szigorítása alapvető szerepet játszik abban, hogy 2023 során a hazai infláció eddig a 4. legnagyobb mértékben csökkent az EU-ban, és az idei év végére ismét egy számjegyű tartományba kerül az áremelkedés – írják a közleményben.

Kifejtették, a fejlett és feltörekvő országok jegybankjainak egyre nagyobb számban azért az árstabilitás megteremtése az elsődleges célja, mert széleskörű történelmi tanulság, hogy a magas infláció a stabil gazdasági növekedés első számú akadálya. Az infláció mérsékli a reáljövedelmeket, csökkenti a fogyasztást és a beruházást, ezáltal visszafogja a termelést és a gazdasági növekedést, valamint elapasztja a költségvetési bevételeket. Ez tapasztalható ma Magyarországon is – jegyezték meg.

A kormány oldaláról az utóbbi időben több bírálat is érte az MNB-t, ennek egyik részéről itt írtunk:

Kapcsolódó
Parragh Bianka szerint az ország egyik legjobb szakmai műhelye az MNB, aminek a férje nyilvánosan nekirontott
Parragh Bianka ugyanúgy szavazott, mint Matolcsy György, Nagy Márton és Virág Barnabás. Márpedig férje, az iparkamara elnöke hozzá nem értéssel vádolta a jegybank vezetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik