Gazdaság europoli

EU-pénzek lehívása: Magyarország élre került, ennek az árát mi fizetjük

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Meglepő fordulat állt be a 2021–2027-es uniós ciklusban a Magyarországnak járó európai uniós támogatások ügyében: bár a hazánknak járó pénzek változatlanul blokkolva vannak a vitás kérdések miatt, az előlegfizetések mégis olyan dinamikus rajtot vettek, hogy azzal pillanatnyilag az EU-s rangsor élén állunk – értesült az Index.

Az Európai Bizottság naponta frissülő fejlesztéspolitikai adatbázisa szerint: a 2021–2027-es uniós támogatási időszak kifizetési listájának ugyanis Magyarország áll az élén – állapítják meg a portálon. Pedig nem született még meg a régóta várt brüsszeli alku a magyar kormány és az uniós intézményrendszer között, így viszont hogyan lehetséges mégis ez?

Úgy, hogy az uniós fejlesztések Európai Bizottság általi társfinanszírozása utólag, visszamenőleg történik:

Magyarország a saját központi költségvetésének kockázatára és terhére ír ki, bírál el, majd fizet ki pályázatokat, pontosabban előlegezi meg a nyertes projektgazdák beruházásait.

Most akkor jön a pénz vagy sem?

Csakhogy egyelőre azok a tagállamok sem húztak el mellettünk, amelyeknek az uniós fejlesztési terveit nem gátolja brüsszeli blokkolás. Ennek az oka nem más, mint hogy a projektjeik többsége nem tart még olyan fázisban, hogy teljesítésalapú számlákat küldhessenek ki Brüsszelbe, bizottsági ellentételezésre.

Az Európai Bizottság statisztikája szerint 21,73 milliárd euró áll Magyarország rendelkezésére a 2021–2027-es ciklusban, és ennek a 3 százaléka, 606,1 millió euró már megvan.

A támogatás euróban érkezik, de azt forintban használjuk fel, a fejlesztéspolitikában alkalmazott 375-ös árfolyamnál maradva ez több mint 227 milliárd forintnak felel meg. Az említett 21,73 milliárd euró egyébként a nemzeti önrésszel együtt 26,13 milliárd euróra rúg, átszámítva csaknem 9800 milliárd forint.

Ez megerősíti a korábbi magyar számításokat, amelyek szerint 2027 végéig mintegy 9-10 ezer milliárd forint jut az operatív programokra az árfolyamtól függően, amelyen felül több mint 4000 milliárd forintot már előzetesen jóváhagyott az Európai Bizottság az agrár- és vidékfejlesztési programokra.

A legfrissebb adatok szerint a 606,1 millió eurón belül 540,6 millió az előleg, 65,5 pedig az időszaki kifizetés. Erre azért lehetett mód, mert van egy magyar operatív program, amelyre nem vonatkozik a piros lámpa: a VOP Plusz az, amely zöldet kapott.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik