Gazdaság

Tűz ütött ki az akkufeldolgozóban Szigetszentmiklóson

Párbeszéd – Zöldek
Párbeszéd – Zöldek
Pénteken tűz volt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi, akkumulátorhulladékot feldolgozó telephelyén.

Tűz volt a SungEel szigetszentmiklósi egységében, amely jelenleg nem folytat üzemszerű működést – derül ki a Párbeszéd – Zöldek közleményéből. Lakossági bejelentés alapján a helyszínre érkezett Gér Mihály, a párt albertirsai önkormányzati képviselője, aki arra figyelmeztetett, hogy a tűz következményeként mérgező gázok és vegyszerek szabadulhatnak fel az üzemben.

A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bejelentése szerint a jelenlegi információk alapján egy darálógép égett, a tüzet a dolgozók kézi porral oltóval eloltották. A füsttel telítődött üzemcsarnokot tizenöt dolgozó hagyta el, személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelmi mobil labor a helyszínen méréseket végez. A tűzoltást és az utómunkálatokat követően a katasztrófavédelem a hatáskörébe tartozó vizsgálatokat és hatósági eljárásokat soron kívül lefolytatja.

Az eset miatt a Párbeszéd Szigetszentmiklóson tüntetést szervez.

Emlékezetes, hogy nemrég szintén a szigetszentmiklósi SungEel-üzemben halállal végződő baleset is történt, miközben a társaságot már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt.

A SungEel Kft. másik, bátonyterenyei üzemében június 9-én történt tűzeset, amit egy darálógép kigyulladása okozott. A feldolgozóban a tűzesetet megelőzően – egy közérdekű bejelentés nyomán – március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik