Gazdaság

A kisboltok szerint jól betesz nekik a kormány a multik kötelező akcióztatásával

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Újabb szöget vert az állam a kisboltok koporsójába a multik kötelező akciójával – vélték az ATV-nek nyilatkozó kereskedők. A kisvállalkozók azt mondják: nem tudnak versenyezni a multik 15–20 százalékos akcióival. A boltosok szerint a júniusban indult, eredetileg szeptember végéig tervezett, majd december végéig hosszabbított, a multiknak kötelező akcióztatással megint azt éri el a kormány, hogy csökken a forgalmuk, bevételük, és ezzel teljesen ellehetetlenülnek az üzletek a kisebb településeken.

Úgy vélik, a multik jól járnak, a kisboltok hátrányba kerülnek.

Nem fogjuk tudni tartani az árakat a nagy bevásárlóközpontokkal szemben

– mondta a tévének a nagytótfalui MINI Bolt tulajdonosa, Kirchner Tibor. Hozzátette: mindegy, hogy árstopról vagy árleszállításról beszélünk, ez a kisboltokat mindenképp érzékenyen érinti.

Drávaszerdahelyen az önkormányzat üzemelteti a kisboltot, eddig csak azért nem zártak be, mert a falunak nem kell nyereséget termelnie. Alpár György polgármester a híradónak elmondta, nem profitorientáltak – ez az egyetlen olyan önkormányzati üzemeltetési bolt, ami Magyarországon működik. Csupán enélkül már rég bezárták volna ott is a boltot. A polgármester szerint a kötelező akciózással megpecsételődött a kisboltok sorsa.

Tamásipusztán is érezhetően kevesebb lett a vevő a kisboltban. Bosszankodik is Lelesz Jánosné tulajdonos, de megérti, hogy ha olcsóbb a multi, akkor a kiskeresetűek inkább ott vásárolnak.

Befolyásolja egy kicsit a forgalmunkat, de nyilvánvaló, hogy az emberek odamennek, ahol olcsóbban lehet megszerezni az árut. Mert ugyebár az árak felfelé mennek, de a kis fizetések nagyjából ugyanott vannak, ahol az árstop előtt voltak

A boltosok szerint nagy hiba volt az év végéig meghosszabbítani a multik kötelező akcióit , mert így most már biztos hogy több kis üzlet halálra van ítélve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik