Belföld

Megjelent a kötelező akciókról szóló rendelet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Megjelent a pénteki esti Magyar Közlönyben a 162/2023. (V. 5.)  kormányrendelet, ami a kormány által kötelezően előírt bolti akciókra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza.

Sok újdonság nincs benne, ezeket a kormány már közölte. Azoknak a boltoknak kell akciózni, amelyek a 4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem megjelölésű TEÁOR-számmal végzik a tevékenységüket, és a bevételük 2021-ben meghaladta az 1 milliárd forintot. (Eredetileg 500 millió forintnál tervezték meghúzni a határt.) A rendelet a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.

A kötelező akciókat hetente kell megtartani, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart, de a kereskedő legfeljebb három alkalommal választhat más akciós időszakot, ezeknek viszont legfeljebb 168 óráig kell tartaniuk, és legfeljebb két nappal előre kell értesíteni róla a felelős minisztert.

Az akciókról az üzletekben jól látható helyen kell értesítést kirakni, ez kiterjed a nyomtatott reklámújságokra és az internetre is.

A megelőző harminc napban az adott bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron kell adni az akciós termékeket. Olyan termékkategóriákban nem kell csak akciózni, amelyekből a rendelet kihirdetésének napján, tehát ma, legalább öt különböző terméket nem forgalmaz egy üzlet.

A büntetések 500 ezer forinttól hárommillió forintig terjednek. A termékkategóriák szinte az összes élelmiszerre kiterjednek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik