Gazdaság

Helyi népszavazás segített megakadályozni a környezetromboló bánya megépítését Pilismaróton

Varga György / MTI
Varga György / MTI

2020-ban kezdődött a helyiek tiltakozása a tervezett bánya ellen, végül három helyi képviselő kezdeményezésére augusztus 27-én népszavazást tartottak Pilsimaróton a bányanyitásról, amely bár jogilag érvénytelen lett, de a részvételt értékelhetjük kiemelkedően magasnak: 40,8 százalékos volt, és a helyiek 90 százaléka a bánya ellen szavazott. Ezt nem hagyhatta figyelmen kívül az önkormányzat sem – írja Facebook-bejegyzésében Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek politikusa.

Mint kiderült, kedden a népszavazás érvénytelensége ellenére a helyi képviselő-testület úgy döntött, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a helyi népszavazáson a pilismaróti választópolgárok döntő többsége elutasította, hogy Pilismarót területén külszíni bánya működjön.

A képviselők egyhangúlag elfogadták, hogy nem módosítják a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot, vagyis a bányászatra kiszemelt terület nem kerül átminősítésre. Ezzel együtt pedig felbontják a településrendezési szerződést és a bányaterületre vonatkozó tervezési szerződést is.

A Dunakanyarban élők régóta tiltakoznak a GM-PRO Kft. által Pilismarótra tervezett sóderbánya
megnyitása ellen. A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület szerint aszály idején az egyébként is vízkorlátozásoktól szenvedő térségben a kitermelés jelentősen csökkentené a talajvíz szintjét, hosszú távon beláthatatlan következményekkel járna – írta áprilisban Bedő Dávid. A Momentum képviselője az energiaügyi miniszterhez fordult, mert a tárca visszavonta ugyan a kormányhivatal által korábban kiadott környezetvédelmi engedélyt, de szerinte ennek hatása sokaknak nem világos. A Pilis-Dunakanyarban élők közül a legtöbben attól féltek, hogy egy apró jogi akadály orvoslása  után újra megnyílik az út a bányanyitás előtt.

Kapcsolódó
Semmis a pilismaróti sóderbánya engedélye
Koncz Zsófia államtitkár szerint a jövőben figyelembe kell venni a lakosság véleményét. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik