Belföld

Semmis a pilismaróti sóderbánya engedélye

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Koncz Zsófia államtitkár szerint a jövőben figyelembe kell venni a lakosság véleményét.

A Dunakanyarban élők régóta tiltakoznak a GM-PRO Kft. által Pilismarótra tervezett sóderbánya
megnyitása ellen. A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület szerint aszály idején az egyébként is vízkorlátozásoktól szenvedő térségben a kitermelés jelentősen csökkentené a talajvíz szintjét, hosszú távon beláthatatlan következményekkel járna – írta Bedő Dávid. A Momentum képviselője az energiaügyi miniszterhez fordult, mert a tárca visszavonta ugyan a kormányhivatal által korábban kiadott környezetvédelmi engedélyt, de szerinte ennek hatása sokaknak nem világos.

A Pilis-Dunakanyarban élők közül a legtöbben attól félnek, hogy egy apró jogi akadály orvoslása  után újra megnyílik az út a bányanyitás előtt. Az ellenzéki politikus ezért Lantos Csabát arról kérdezte, hogy a pilismaróti bányanyitásnak milyen feltételei vannak.

  • Folytatott-e önálló vizsgálatot az illetékes hatóság, vagy a civilek kutatási eredményeire
    hagyatkoztak?
  • Mik az illetékes környezetvédelmi hatóság legfőbb megállapításai a sóderbányáról?
  • Mi az oka, hogy ilyen lassan hoztak döntést ebben az ügyben?

Válaszában Koncz Zsófia államtitkár is megerősítette, a tárca felülvizsgálta, megsemmisítette a  Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal korábbi engedélyét, a hatóságot pedig új eljárásra utasította. A helyieknek az biztató lehet, hogy a jövőben

a környezetvédelmi engedély megadására vonatkozó döntése meghozatalakor a Kormányhivatalnak érdemben vizsgálnia kell a lakosság észrevételeit.

Kapcsolódó
Kitört a népharag Pilismaróton egy eltitkolt bányanyitás miatt
A település polgármestere lemondott, a parlamenti képviselőt meg kifütyülték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik