Marjai János / 24.hu
Gazdaság

Egyre kevesebb élelmiszert dobunk ki

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint a magyar háztartásokban 2016 óta 27 százalékkal csökkent az élelmiszer-pazarlás – írja szerdai cikkében az Index. A Nébih 2016 óta méri európai uniós módszertan alapján az élelmiszer-hulladékok mennyiségét, és az adataik szerint a tényleges pazarlás 2016-ban még az összes élelmiszer-hulladék mintegy fele, háztartásonként 33,1 kilogramm volt.

A portál azt írja, hogy a Nébih mérése szerint a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége az elmúlt hét évben háztartásonként 24 kilogrammra mérséklődött, ez pedig 27 százalékos csökkenést jelent.

A hatóság közleményében kifejtették: jelentős csökkenést mértek a pékáruknál, 6 év alatt csaknem 60 százalékkal csökkent a fejenkénti éves pazarlás a kenyér, a kifli és a zsemle esetében. Az eredmények szerint a készételekkel is tudatosabban bánnak a magyarok, ugyanis ebben a kategóriában csaknem 25 százalékot sikerült lefaragni a pazarlásból. Az Index-cikk szerint a javuló eredmények ellenére továbbra is

  • a készételek vezetik a legnagyobb mértékben elpazarolt élelmiszerek toplistáját (10,06 kg/fő/év),
  • ezt követik a friss zöldségek és gyümölcsök (4,53 kg/fő/év),
  • a pékáruk (2,72 kg/fő/év),
  • majd a tejtermékek (2,10 kg/fő/év).

A Nébih hangsúlyozza, hogy a magyar háztartások összes élelmiszer-pazarlása továbbra is évi 230 ezer tonna, és ebből a mennyiségből 430 ezer ember tudna jóllakni egy éven át – napi háromszori étkezéssel számolva. Bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevő háztartások 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy – ha kis mértékben is, de – tudna faragni a kidobott élelmiszerek mennyiségén – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik