Gazdaság

100 százalékkal növelte árbevételét az Appeninn Nyrt.

2023 első fél évében több mint 100 százalékkal 9,093 millió euróra növelte árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest az Appeninn Nyrt. – derül ki a tőzsdei társaság szerdán kiadott első féléves jelentéséből. A konszolidált leányvállalatokkal együtt az Appeninn-csoport első hat hónapos korrigált működési eredménye 4,72 millió euró volt. Értékelésük szerint a jelentős növekedés hátterében az ingatlanportfólió stratégiai átalakítása, a társaság belföldi és külföldi akvizíciói, illetve a költséghatékony operatív működés áll.

A céget 2009-ben alapították. Appeninnel kapcsolatos hír volt 2020-ban az emblematikus NER-szereplők távozása a cégből. Áprilisban előbb a Mészáros Lőrinc és felesége érdekeltségébe tartozó KONZUM II. Ingatlanbefektetési Alap szállt ki az Appeninn Holding Nyrt.-ből. A 18,33 százalékos részvénypakettet a Zinventive Vagyonkezelő Zrt. vette meg, ami a Balázs Attila érdekeltségi körében lévő Bayer Construct vállalatcsoporthoz tartozott. Ezt követően jelentette be Tiborcz István, hogy eladná az Appeninn Nyrt.-ben meglévő 29,30 százalékos tulajdonrészét a BDPST Zrt. ingatlanfejlesztő és -forgalmazó társaság. Aztán a magyarországi ingatlanpiac egyik vezető szereplőjeként számon tartott, Jellinek Dánielhez köthető Indotek Group bevásárolta magát a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt.-be. Az Opten nyilvántartása szerint jelenlegi tulajdonosai az Avellino Holding Zrt. (245), az OTP Ingatlanbefektetési Alap (5,09%), a Sequor Holding Zrt. (23,84%) és egyéb részvényesek (47,07%).

A közlemény szerint a cégcsoport – 2022-ben meghatározott stratégiájával összhangban – 2023 elején eladta utolsó turisztikai érdekeltségét, februárban pedig megszerezte a székesfehérvári, illetve a zalaegerszegi Zone bevásárlóparkot tulajdonló Tidaholm Properties Kft.-t, valamint a nagykanizsai Kanizsa Centrum bevásárlóközpontot 100%-ban tulajdonló Kantrum Property Kft.-t. A kereskedelmiingatlan-portfólió fejlesztésének következő markáns lépéseként – és egyben első külföldi tranzakciójaként – az Appeninn-csoport 2023 márciusában megvásárolta a varsói Wiśniowy Business Park C, D, E és F irodaépületeit tulajdonló Dounby SP. Z O.O. részvényeit.

A Scope Ratings 2023. április 5-én tette közzé a társaság és az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében kibocsátott „APPENINN 2029/I” elnevezésű kötvényeinek felülvizsgálati eredményét. A Scope az Appeninn hitelminősítését „B”-ről „B+”-ra, míg kötvényeit „B–”-ról „B+”-ra javította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik