Gazdaság

A bruttó elszámolásban tizedáron veheti meg a napelemesektől az áramot az állam

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Akik belekezdtek a napelemes beruházásba – ahol pályáztak, vagy csak igénybejelentés történt –, mindenképpen valósítsák meg, mert a korábbi feltételeknél csak rosszabb jöhet

– így értékelte az Indexnek a Tiszta Energiák ügyvezetője Mokry Tamás azt, hogy a hetekben egyértelmű lett: a bruttó elszámolásban az MVM 5 forint/kilowattóráért veszi meg a termelőtől az áramot.

A portálnak az Energiaügyi Minisztérium egyértelműen megírta:

a legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes termelő magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja, mondjuk, a paksi atomerőmű által termelt villamos energiát. A napelemes beruházások megtérülésében az átvételi ár fontos tényező ugyan, de nem az egyetlen szempont.

Ebből vonták le a következtetést, hogy bruttó elszámolásban az állam 5 forint/kWh áron veszi majd meg az áramot a napelemesektől.

Ha bevezetik az 5 forintot, azzal gyakorlatilag lenullázzák a lakossági üzletágat lenullázzák – véli a szakember. Továbbá alapjaiban rendezik át a napelemekkel kapcsolatos megtérülési időt.Ha azt feltételezzük, hogy a rezsicsökkentés miatt a vételezett áramért 50 forintot fizetünk – súlyozott átlaggal, ahol 2520 kilowattóráig 36 forintért vesszük –, akkor jól látható a tízszeres különbség. Ez nagyjából reális szerinte egy normál méretű napelemes rendszernél, amelyet egy négyfős család számára alkalmas házban helyeztek el, és a helyben fogyasztott mennyiség 20-30 százalék közötti, a maradék pedig kitáplálásra kerül.

A Tiszta Energiák ügyvezetője szerint jelentősen csökken a mozgástér a bruttó elszámolásban, így három igazi lehetőség marad:

  • Akkumulátoros rendszerek telepítése.

Ezzel alapvetően az a probléma, hogy nagyon költséges. Így a szakember szerint további támogatásokat kellene elérhetővé tenni az ilyen rendszerekhez telepítéséhez.

  • Okosotthonrendszerek kialakítása.

Ez is drága, ugyanakkor a szakértők egybehangzó véleménye szerint érdemes lesz erre fókuszálni, hiszen annál jobb, minél inkább azonos időszakra esik a napelemeseknél az áramtermelés és -fogyasztás.

  • Energiaközösségek felállítása.

Az utóbbival a szakértő szerint ezzel a lehetőséggel érdemesebb bővebben foglalkozni. Emlékeztetnek rá, hogy a korábbi energetikáért felelős miniszter, Palkovics László is arról beszélt a tél derekán nekik, hogy ez a megoldás a jövő. Az 5 forintos átvételi árral az a probléma, hogy ha a napelemes visszatáplál, azzal jelentősen emelkedik a megtérülési idő. De az energiaközösség több energiát fogyaszt, így könnyebb azonnal felhasználni a megtermelt áramot.

Ám Mokry Tamás szerint nem olyan egyszerű az energiaközösségeket létrehozása sem. Aggregátoron keresztül például meg lehet csinálni, ehhez viszont szükség van az együttes ellátás lehetőségét is biztosítani. Ráadásul az energiaközösségeknek jelenleg nincs jogi kerete, enélkül pedig kivitelezhetetlen – remélik, ősszel a parlament elfogadja az ehhez szükséges szabályozást.

A szakember szerint azt is érdemes kiemelni, hogy a vállalati szektor, ahol a termelés egyszerre zajlik a felhasználással, kifejezetten jól járt: itt vannak olyan beruházások, amik pár év alatt megtérülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik