Gazdaság

Hiába nyugtat Kocsis Máté, nagy bajba került a költségvetés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Nagy bajban van a költségvetést, ezt jelzik a nemrég nyilvánosságra hozott adatok is. Augusztusban az államháztartás egyhavi hiánya 358 milliárd forint volt, ez minden idők legmagasabb nyolcadik havi deficitje. A nyolchavi hiány elérte a 3298 milliárd forintot, ez az egész évre tervezett 3400 milliárd forint 97 százaléka – írja a Népszava.

Hónapok óta látható, hogy az költségvetés komoly bajban van: a bevételek messze elmaradnak a tervezettől, miközben a kiadásokat a kormány képtelen kordában tartani. Ráadásul láthatóan közel sincs egyetértés a kormányban arról, hogy miként kellene kezelni a költségvetést: Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön egy konferencián az év végi hiánycél felemelése mellett a lehetséges intézkedések között említette a bankadó megemelését, a támogatott hitelek „felülvizsgálatát”, a honvédelmi kiadások átütemezését, illetve a minisztériumi kiadások korlátozását.

Varga Mihály nyilatkozatát cáfolta Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, mondván az csak mangánvélemény. A Fidesz-frakció ülésén már a jövő évi önkormányzati és Európa parlamenti választások voltak napirenden, láthatóan a kormányfő, és a Fidesz-frakció ennek rendeli alá a költségvetési konszolidációt – értékelnek a lapban.

Pedig kiigazításra szükség van: az elmúlt négy év legrosszabb évét futja eddig az államháztartás. A hiány alakulása eddig megfelelt a tavalyi – egyáltalán nem kedvező –  folyamatoknak, ám júliusban már gyorsabban nőtt a deficit. Amennyiben megismétlődnek az elmúlt évek trendjei, nem lehet kizárni, hogy a hiány a tervezett 3400 milliárd forinttal szemben, akár 5000 milliárdra is rúghatnak kormányzati beavatkozás nélkül.

A probléma kettős:

az egyre inkább elhúzódó recesszió miatt a bevételek nem teljesülnek, miközben a kiadások emelkednek.

Az első nyolc hónapban a tervezett államháztartási bevétele 63,3 százaléka folyt be, az időarányosan elvárható 66 százalékkal szemben. A bő három százalékos elmaradás 1100 milliárd forint bevételkiesését takar. Ezen belül egészen drasztikus az áfa-bevétele elmaradása – amely a költségvetés legfontosabb bevétele. Az első nyolc hónapban 4352 milliárd forintra rúgtak a bevételek – ez gyakorlatilag megegyezik a tavalyi összeggel (6 milliárd forinttal magasabb csak) –, miközben 16 százalék felett volt az infláció. Vagyis az áfabevételek reálértéken 16 százalékkal csökkentek, a tervezetthez képest már 880 milliárd forintos az időarányos elmaradás – csak az áfánál. A rengeteg különadó ellenére a cégek befizetései sem hozzák a tervet – vagyis csak a bevételi oldalon van egy bő ezer milliárdos lyuk.

Míg a bevételek elmaradnak a várttól, a kiadási oldalon hozza a tervezett szintet a büdzsé, bár egyes területeken túlköltés látható: Bár a kormány megszünteti januártól a városi csokot, illetve szigorítja annak feltételeit, idén ezen a soron ez még nem hoz megtakarítást.
A költségvetési szervek kiadásai már augusztusra elérték az egész évre tervezett összeg 80 százalékát, vagyis itt jelentős a kiadások túllépése, nem véletlen, hogy Varga Mihály ezeknek a kiadásoknak a korlátozásáról is beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik