Gazdaság

Megszorításokat lengetett be Varga Mihály, még a forint is megérezte

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A bankok különadójának a lehetséges megemeléséről és a kamattámogatott hitelek kamattámogatásának a felülvizsgálatáról beszélt csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter. Mindkettő súlyosan negatív hír a bankszektor és a hitelpiac számára. Emellett azt is megpedzegette, hogy állami beruházásokat függeszthetnek fel. Mindez nem feltétlenül nagy meglepetés azoknak, akik az idei költségvetés sanyarú helyzetét nyomon követték hónapról hónapra. Várható volt ugyanis egyfajta kiigazítás – magyarázza a portfolio.hu.

Bár nem szívesen nyúl ilyen eszközhöz a kormány, mérlegelheti, hogy amennyiben a bankoknak jelentős nyeresége lesz (az idén az 1000 milliárd forintot is átlépheti – a szerk.), megemeli az adójukat, hogy ezzel javítsa az államháztartás helyzetét – jelentette ki előadásában Varga Mihály pénzügyminiszter Egerben a Közgazdász-vándorgyűlésen.

Tavaly 6 százalék körül volt a GDP-arányos hiány. A kormány jövőre ragaszkodik a 2,9 százalékos hiányhoz, ezért az említett változásokon túl akár folyamatban lévő beruházásokat is felfüggeszthetnek, ha indokolja a fiskális helyzet. Hozzátette, hogy a honvédelmi beruházások elhalasztását is mérlegelheti a kormány,

Csapás lehet a hitelpiacnak

Már idén is 76,6 milliárd forint „hagyományos” bankadófizetési kötelezettséget és 208,4 milliárd forint extraprofitadó-fizetési kötelezettséget számolt el az év egészére a bankszektor, amihez a kamatstop év végéig történő kiterjesztésének 58,1 milliárd forintos terhe is hozzájárul. Jövőre az extraprofitadó nagyjából megfelezését ígérte meg a kormány eddig arra az esetre, ha a bankok jelentősen növeli állampapír-állományukat, amelyre eddig minden esély megvolt.

Kérdés, mennyiben írná felül ezt a már rendeletbe is belefoglalt ígéretet a kormány friss adóelképzelése.

értékelnek a portál elemzésében.

A további adóterhelés természetesen nem segítené a bankok hitelkínálatának növekedését éppen akkor, amikor a gazdaságpolitika éppen a hitelpiac mielőbbi fellendülését szeretné látni.

Emellett a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatára is sor kerülhet Varga Mihály szerint, aminek indoklásaként arra utalt, hogy a piaci és a támogatott kamatlábak között jelentős az eltérés. Valószínűleg a jövőben kihelyezésre kerülő kamattámogatott hiteleket érintené az elképzelés, ami viszont negatív hír lenne a hitelpiac számára mind vállalati, mind lakossági oldalon. Vállalati oldalon ugyanis a hitelkihelyezések közel fele (a kkv-knál a kétharmada), lakossági oldalon nagyjából ötöde-negyede volt az utóbbi időben kamattámogatott hitel.

A pénzügyminiszter szavaira a forint látványos gyengüléssel reagált: délután kettő óra után már közel állt a 388 forinthoz az euró árfolyama. A bejelentés után az OTP-részvények árfolyama is masszívan esni kezdett, ami a BUX indexet is magával rántotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik