Gazdaság

Megtalálták az infláció igazi veszteseit, 40 százalékos bérrendezés maradt el

Getty Images
Getty Images
Több mint harmadával ér ma kevesebbet azoknak a munkavállalóknak a fizetése, akik utoljára 2021-ben kaptak béremelést. A teljesen elmaradó, vagy jóval infláció alatti bérkorrekció elsősorban a magasan képzett, így magasabb keresetű alkalmazottakat érinti, nekik jövőre már 40 százalékkal kellene többet kapniuk, mint a rekordot döntő inflációs időszak előtt – értékelnek az economx.hu cikkében.

Idén a rekord magas infláció ellenére is stagnálhat, vagy enyhén emelkedhet a keresetek reálértéke, ha az áremelkedés üteme a következő hónapokban a várakozásoknak megfelelően jelentősen lassul. A Központi Statisztikai Hivatal adatai és az érdekképviseleti beszámolók megerősítik, hogy a munkáltatók igyekeztek hozzáigazítani a fizetéseket az árak változásához.

Tavaly 14,5 százalék volt az infláció mértéke, idén a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint ez 17,5 százalék lehet.

Ez azt jelenti, hogy a munkavállalókat abban az esetben nem érte veszteség az infláció miatt, ha a 2021-es bruttó keresetük 2023-ban legalább 34,5 százalékkal magasabb. Az átlagbérek emelkedése és a vásárlóerő megtartása ugyanakkor nem minden területen valósult meg – olvasható a portálon.

Leszakadóban a képzett munkavállalók fizetése

A statisztikai hivatal részletes adataiból kiderül, hogy

  • a fizikai munkakörökben dolgozók bére 2022-ben és 2023-ban összességében infláció felett emelkedett, átlagosan 36,8 százalékkal;
  • a szellemi munkakörökben ezzel szemben visszaesett a vásárlóerő, átlagosan 31,2 százalékkal keresnek többet idén, mint 2021-ben.

A felsőfokú végzettséggel foglalkoztatott munkavállalók, vagyis azok az alkalmazottak, akiknek a munkavégzéséhez nélkülözhetetlen a diploma, átlagosan 31,1 százalékos bérrendezésben részesültek idén és tavaly.

A magasan képzett munkavállalók közül a szakorvosok és az egészségügyi szakdolgozók bérrendezése jelentősen meghaladta az árak emelkedését,

ezzel szemben a mérnöki- és tudományos területeken, valamint a médiában és a kommunikációs ágazatokban a munkavállalók többsége a vásárlóerő visszaesésével szembesült.

Magyarországon az alkalmazottak egy jelentősebb része – elsősorban az átlagkereset környékén és felette keresők – a rekordot döntő infláció ellenére sem részesült bérkiigazításban, és ma is a 2021-es fizetését kapja kézhez. Azok a dolgozók, akiknek 2021 óta nem nőtt a fizetése, ma ugyanabból a pénzből már csak harmadannyi terméket és szolgáltatást tudnak megvásárolni.

Annak a munkavállalónak, akinek két éve emelkedett utoljára a keresete – a 2024-es, 5,5 százalékos inflációs várakozást figyelembe véve – egy lépésben legalább 42 százalékkal kellene emelni a fizetését annak érdekében, hogy reálértéken ne érje veszteség.

Vagyis aki 2021-ben bruttó 450 ezer forintot keresett, 2024-ben már közel 650 ezret kell megkapnia ahhoz, hogy fenntartsa korábbi életszínvonalát.

Ahhoz pedig, hogy valódi bérfejlesztésben is részesüljenek az érintettek, közel 50 százalékos béremelést kellene kapniuk januártól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik