Gazdaság

Rezsiemelés: nyugdíjasok százezrei tarthatnak a téltől

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
2022-ben a magyarok több mint 8 százalékának jelentett óriási terhet a lakhatás finanszírozása: esetükben az összes rendelkezésre álló jövedelem több mint 40 százalékát elviszik a lakásuk költségei. Az arány 2021-hez képest lényegesen romlott minden korosztályban. Legnagyobb mértékben a 65 év feletti magyar lakosság érezte meg a rezsiköltségek növekedését, nagyjából 170 ezer olyan idős ember lehet, akinek a lakhatáson felül sok mindenre nem marad pénze – írja a pénzcentrum.hu.

Durván megérezték a magyar családok a rezsiemelést: mint az Eurostat friss adataiból kiderült, 2022-ben a népesség 8,1 százaléka élt olyan háztartásban, amelynek túlságosan nagy terhelést jelentettek a lakhatási költségek, miközben egy évvel korábban még csak a népesség 2,4 százalékára volt ez igaz, az érték utoljára 2018-ban volt ilyen magas – idézi a portál.

A lakhatási költségek szempontjából az Eurostat értékelése szerint akkor számít túlterheltnek egy háztartás, ha a teljes lakhatási költség (a lakhatási támogatások nélkül) meghaladja a teljes (támogatások nélküli) rendelkezésre álló jövedelem 40 százalékát.

A korcsoportok szerinti bontásból pedig az derült ki, hogy a 18 év alattiakon kívül (5,6 százalék) minden más korosztályban 8,6 százalékos azok aránya, akik olyan háztartásban élnek, amelynek túlzott megterhelés a lakhatási költségek fedezése.

Ugyanakkor a legnagyobb romlás a 65 év felettieknél következett be egyetlen év alatt, ugyanis esetükben 2021-ben még csak 2 százalék volt azok aránya, akiknek nagy gondot okozott a lakhatás fedezése. Mivel Magyarországon nagyjából 2 millió 65 év feletti lakos él, így kiszámolható, hogy

több mint 170 ezer olyan idős lehet az országban, akinek a lakhatáson kívül sok mindenre nemigen marad már pénze.

Az uniós statisztikák alapján a magyar érték valamivel alacsonyabb, mint az uniós átlag (9,1 százalék), ám a régióból csak Románia (8,5 százalék) és Bulgária (15,1 százalék) előz meg minket. Ezzel szemben Szlovákiában csak a lakosság 2,2 százaléka élt túlterhelt háztartásban – ezzel az EU-ban ők voltak a legjobbak ebben a tekintetben -, és a horvátoknál is csak 3,8 százalék volt ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik