Gazdaság

Készpénzfelvétel: aggasztó hírt kaptak az MNB-től a kártyabirtokosok

Thinkstock Digitális
Thinkstock Digitális
A készpénzfelvételekhez kapcsolódó átverések az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest értékben és darabszámban is duplázódtak. A jellemző ezzel együtt továbbra is inkább az adathalászathoz, adatlopáshoz kapcsolódó visszaélés, a pszichológiai manipuláció. Az egy évvel korábbinál 285 millió forinttal nagyobb lett a kár, amit szinte kizárólag a magánszemélyekre terheltek – írja az Azénpénzem.hu.

A készpénzfelvétel mindig kényes művelet, azt célszerű nagy gondossággal és körültekintéssel végezni. Már csak azért is, mert – mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett közleményéből kiderül – az idei második negyedévben belendültek a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések. Ez 2022 második negyedévéhez képest darabszámban és értékben is több mint megkétszereződött. Mint azonban az MNB hangsúlyozta: a teljes érték még így is csak 112 millió forintot tett ki.

Különösen azért jó résen lenni, mert – mint azt az MNB is elismerte – a károk egyre nagyobb része hárul a kártyabirtokosokra. A számokat részletesebben megnézve, a jegybanki megfogalmazás kifejezetten enyhének tűnik.

Mint ugyanis azt a portál kiszámolta: az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest

mintegy 285 millió volt a kárösszeg növekménye, amiből közel 280 milliót a lakosságra terheltek.

A bankok bő egymillióval kevesebb mínuszt könyveltek el, a különbözet pedig a kereskedők zsebéből röppent ki.

Egészen 2020-ig a károk többségét a bankok voltak kénytelenek lenyelni. Ez az arány azután fokozatosan csökkent, az idei évre pedig szabályosan bezuhant. Az első negyedévben a magánszemélyekre a visszaélések miatti veszteség nem egészen 52 százalékát, a második negyedévben viszont már majdnem 58 százalékát terhelték. Ez megközelítette az 537 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik