Gazdaság

Friss inflációs rangsor: Orbán Viktor még türelmetlenebb lesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Augusztusban ugyan tovább lassult a hazai infláció, ám a 16,4 százalékos éves ráta az Európai Unió 27 tagországa közül messze nálunk a legmagasabb, az előttünk lévő lengyelekét 6,3 százalékponttal haladja meg. De egész Európában is csak egyetlen ország küzd nagyobb pénzromlással, Törökország – hívja fel a figyelmet a privátbankár.hu.

Nem véletlenül fejezte ki dühét és türelmetlenségét Orbán Viktor a magyar inflációs adatok kapcsán. Hiszen hiába próbálja kormánya hatósági intézkedések sorával csökkenteni a fogyasztóiár-indexet, az csak kis lépésekben megy lefelé. Az idei év első hónapjában mindössze 9,3 százalékponttal csökkent a pénzromlás, a januári több évtizedes csúcsról augusztusra 16,4 százalékra. Már most biztosra vehető, hogy nem teljesül azon kormányzati vágyálom, miszerint már októberben egy számjegyű lehet a hazai fogyasztóiár-index. Mint ahogy a decemberre belengetett 7 százaléknak is alighanem búcsút inthetünk.

A Privátbankár Európai Inflációs Körkép szerint a múlt hónapban egész Európában már csak négy országban volt kétszámjegyű az infláció, rajtunk kívül Lengyelországban (10,1 százalék), Szerbiában (11,5 százalék) és Törökországban (58,94 százalék). Bár a cikk megjelenéséig négyen – Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Királyság, a Feröer-szigetek és Málta – még nem tették közzé az augusztusi fogyasztóiár-indexüket, a júliusi értékek alapján kizártnak tűnik, hogy azok a 10 százalékos szintre ugorjanak.

Hogy mennyire beszélhetünk Magyarországon „háborús inflációról”, arról sokat elárul, hogy

Ukrajnában 8,6 százalékos, Oroszországban pedig mindössze 5,2 százalékos volt a pénzromlás mértéke augusztusban.

A 27 EU-tag közül rajtunk kívül egyedüliként szintén két számjegyű inflációval sújtott Lengyelország 0,7 százalékpontos havi csökkenést mutatott ki, aminek következtében az ő rátája már csak egyetlen tizeddel haladja meg a 10 százalékos lélektani határt. Ennél a hagyományos versenytársainknak tekintett közép- és kelet-európai országok közül csak Szerbia pénzromlása nagyobb, az 11,5 százalék volt augusztusban. A többieknél viszont már kivétel nélkül egy számjegyű a fogyasztóiár-index: Romániában 9,43, Szlovákiában 8,9, Montenegróban 8,6, Csehországban 8,5, Horvátországban 7,8, Bulgáriában 7,7, Szlovéniában 6,2 százalék.

Az utóbbi két hónapban némileg megfordult az addig kedvező európai inflációs trend. Míg júniusban mindössze két országban lett magasabb a fogyasztóiár-index az egy hónappal korábbinál, addig júliusban nyolcban, augusztusban pedig már tizennégyben az adataikat a cikk megjelenéséig közzétett 40 állam közül. A legnagyobb mértékű hátraarcot a hiperinflációjával a jelek szerint megküzdeni nem képes Törökország követte el, több mint 11 százalékpontos egyhavi emelkedéssel, s csak jókora számszerű távolsággal következik e rangsorban a 0,9 százalékpontos gyorsulást elszenvedett Oroszország, valamint Koszovó (0,8 százalékpont).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik