Gazdaság

Zsugorinflációval vádolja „az árspekuláns multikat” a kormány

„Bár az infláció határozottan csökken, a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el. A multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat” – állította hétfő reggeli közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GM).

A tárca szerint „a multik” zsugorinflációt alkalmaznak, amelynek során egy adott termék vagy szolgáltatás ára változatlan marad, de csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége. Ha egy termék ára nem változik, miközben kiszerelése a korábbi 100 grammról 90 grammra csökken, akkor valójában több mint 10 százalékos „áremelést” kell elszenvednie a fogyasztóknak – ecsetelte a GM.

A minisztérium megfogalmazásában „az árspekuláns multik” viselkedése miatt a fogyasztók kevesebbet kapnak a pénzükért a megvásárolt termékekből vagy pedig rosszabb minőségű termékhez juthatnak hozzá. „A vásárlók megtévesztése ellen azonban a Kormány a leghatározottabban fel fog lépni és megakadályozza, hogy a családokat – különösen ebben a nehéz gazdasági helyzetben – megkárosítsák” – jelentette ki a tárca, de azt nem részletezte, hogy melyek lesznek ezek a határozott lépések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik