Gazdaság

Nagyon olcsón adják Putyinék a gázt, csak épp nem Magyarországnak

Lakos Gábor / 24.hu
Lakos Gábor / 24.hu
Az orosz gazdaság komoly problémákkal küzd, az állam bevételeinek jelentős részét adó földgáz európai uniós exportja brutálisan visszaesett. Kína lett az orosz gáz legnagyobb vevője, ezért viszont Putyinéknak fájóan magas kedvezményt kell kínálni – olvasható a privátbankár.hu elemzésében.

A háború előtti években az olaj- és gázipar adta az orosz költségvetés bevételeinek mintegy 40, a teljes exportnak pedig a 60 százalékát. Tavaly azonban Vlagyimir Putyin nem csak az Ukrajna elleni háborúval számította el magát. Az orosz elnök ugyanis azt gondolta, hogy térdre kényszerítheti azzal az EU-t, ha a meglévő szerződések ellenére korlátozza, illetve leállítja a gázszállításokat.

Ugyanakkor tavaly augusztusban már látszódott, hogy a nagy európai országok rendkívül hatékonyan reagáltak Putyin lépésére, és már akkor jelentős arányban kiváltották az orosz gázt. Ennek eredményeként a tavalyi fűtési szezonban a közösség országai átlagosan a korábbi fogyasztás az ötödére esett. Ezzel párhuzamosan a tőzsdei árak is bezuhantak, a 2022. augusztusi közel 350 eurós rekordhoz képest idén júniusban a 20 euróhoz közelített a megawattóránkénti jegyzés az európai tőzsdéken – emlékeztetnek a portálon.

Mindez pedig az oroszok számára rendkívül fájdalmas mix volt, hiszen az általuk eladott mennyiség látványosan visszazuhant. Az ár és az exportmennyiség visszaesése összességében óriási lyukat ütött mind a Gazpromnál, mind a háború miatt óriási pénzéhséggel küzdő orosz költségvetés bevételi oldalán. Míg a tavalyi év első felében 2500 milliárd rubel folyt be az energetikai konszern kasszájába, addig az ideiben már csak 296 milliárd.

Az orosz propaganda azt hangsúlyozza, hogy az európai exportot részben kompenzálták a kínai szállítások, amelyek továbbra is növekednek. Kína felé ugyan kiépült a Szibéria Ereje gázvezeték, ennek kapacitása azonban alig haladja meg a magyarországi fogyasztást, miközben az EU korábban ennek sokszorosát importálta Oroszországból. Egyes vélemények szerint 3-4 éven belül a korábban Európába eladott mennyiségű gáz Kínában köthet ki, mások szerint viszont a vezetékekhez olyan nyugati technológia szükséges, ami szankció alatt áll, így kiszámíthatatlan, hogy mikor lehet a mostaninál jóval nagyobb vezetékes kapacitás Oroszország és Kína között.

Peking viszont kíméletlenül kihasználja Putyinék szorult helyzetét. A Kínába irányuló orosz vezetékes gáz ára a következő években várhatóan folyamatosan csökken.

Ráadásul már most is jóval alacsonyabb, mint amennyiért Moszkva Európának ad el

– derül ki egy orosz kormányzati dokumentumból, amelyet a Reuters a napokban ismertetett.

Az orosz vezetékes gáz árát sem a kormány, sem a Gazprom energiaipari óriásvállalat nem hozta nyilvánosságra a kínai szállítások 2019-es megkezdése óta, miközben elemzők már régóta gyanítják, hogy az a piacinál jóval alacsonyabb.

A Reuters által idézett dokumentum szerint az orosz vezetékes gáz ára az európai és török partnereik számára 2022-ben még 1000 köbméterenként közel 1000 dollár volt, ami idén átlagosan 501,6 dollárra csökkenhet. Jövőre pedig ennél is alacsonyabb, 481 dollár lehet. Érdemes megjegyezni, hogy a mostani tőzsdei jegyzés alapján, ahol a TTF-gáz esetében MWh egységben számolnak 385 dollár körül ár adódik 1000 köbméter gázra, igaz, az a szállítást nem tartalmazza. Ugyanakkor Kína nemcsak az európai országoknak felszámított árnál, de a tőzsdei jegyzésnél is jóval olcsóbban kapja,

a már említett dokumentum szerint ez az érték idén 297, míg jövőre 271 dollár lehet. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik