Gazdaság

Rossz hírt kaptak a fával fűtők – mi lesz a tűzifaprogrammal?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak esetében más költségek is elszálltak - mondta a Pénzcentrumnak a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese. Sulyok Csaba hozzátette, ebből kifolyólag a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben.

Amint az időjárás is ősziesre fordul, ismét beindul a faértékesítés, ahogy az megszokott.

Az árak kapcsán Sulyok Csaba arról beszélt a portálnak, hogy náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint a vállalat kirendeltségeinél. A 2023-as árakat a NEFAG Zrt. egy előzetes piackutatást követően határozta meg, a térség többi erdőgazdaságának, magánértékesítőjének köbméteráraihoz képest.

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni:

ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek.

Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben – magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A Pilisi Parkerdő Zrt.-nél a lágy lombos tűzifaalapanyag ára 2023 őszén nettó 18 ezer forint/köbméter környékén alakul, a keménylombos tűzifaalapanyag átlagára pedig nettó 30 ezer forint/köbméter. A „konyhakész” tűzifa – melyet például a tüzépeken is árusítanak – ára ennél nyilván magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt – hívták fel a figyelmet.

Borzasztóan megdrágult a tüzelő

Arra a felvetésre, hogy idén is lesz-e hatósági áras tüzelő, az Agrárminisztérium azt közölte, “a kormány továbbra is biztosítja a rezsicsökkentett árakat a magyar családoknak. Amennyiben a tűzifaprogram ismételt meghirdetéséről születik kormánydöntés, tájékoztatni fogjuk a lakosságot”.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavaly szeptember 8-án jelentette be, hogy hatósági árat vezetnek be a tűzifára 10 köbméternyi mennyiségig a lakossági vásárlóknak. Akkor ezek a köbméterárak voltak központilag érvényben:

  • Keménylombos: 30 ezer forint
  • Lágylombos: 19 ezer forint
  • Fenyő: 19 ezer forint

De, ahogyan a Pilisi Parkerdő is kiemelte,

ebben nincs benne a fa készre feldolgozása, sem a házhozszállítás. Ugyanakkor a tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest ugyanis egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább. Ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal kerül többe. Ugyanakkor júliusról augusztusra a tüzelőárak valamelyest lefelé tendáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik