Gazdaság

Óriási lyuk a költségvetésen, ekkora teher lehet a nyugdíjemelés

24.Hu
24.Hu
Augusztusban 358,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés, ami a portfolio.hu gyűjtése alapján a legmagasabb nyolcadik havi deficit az adatok rendelkezésre állása óta. A portál szerint friss adat is megerősíti, hogy a büdzsé elcsúszása biztosra vehető, a helyzet korrekcióért kiált. Tulajdonképpen az első nyolc hónap alatt teljesült az egész évre tervezett pénzforgalmi hiánycél.

Jól látható, mennyire kiugró a friss havi államháztartási adat a korábbi évekhez képest. A költségvetés ilyen mértékű augusztusi kilyukadása mögötti pontos okokat nem ismerjük, hiszen a Pénzügyminisztérium egyelőre csak az előzetes jelentést hozta nyilvánosságra az államháztartásról.

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 93,0 milliárd forintos hiányt mutattak – közölte a PM.

Ez a kumulált első 8 havi adat a valaha volt legmagasabb összesített időarányos hiány. A hiány lefutása egészen júniusig szépen lekövette a tavalyi (kormányzati kiköltekezés miatt szintén rendkívüli) trendet, júliusban és augusztusban azonban elszakadt a tavalyi pályától, vagyis még a tavalyi rendkívüli kiadásokkal terhelt büdzsénél is rosszabb állapotban van idén a költségvetés – értékelnek a portálon.

Ha az éves pénzforgalmi hiánycél teljesítettségét vizsgáljuk az első nyolc hónap után, akkor is lesújtó adatot láthatunk. Augusztus végéig ugyanis teljesült az éves pénzforgalmi cél 97 százaléka, vagyis

lényegében az egész éves célt felélte már most az államháztartás.

Csiki Gergely, a portfolio.hu elemzője nyilatkozatában úgy számolt: összesen 1500 milliárd forintos elcsúszás lehet az idei büdzsében, még a novemberi nyugdíj-kiegészítés folyósításának figyelembe vétele nélkül. Ám, ha ezt is hozzáadjuk, könnyen lehet 1700-1800 milliárd forint körüli elcsúszás, ami bőven 2 százalékpont feletti hiánycél-emelkedést jelentene.

Ha ez így bekövetkezik, akkor akár beavatkozás nélkül 6 százalék is lehet a költségvetés idei hiánya, szemben az eredeti 3,9 százalékos céllal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik