Gazdaság

Megduplázódhat pár év alatt a hazai napelemparkok kapacitása

MTI / Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt

Miközben az elmúlt hetekben a lakossági napelem-tulajdonosok problémáitól volt hangos a sajtó, kevesebb szó esett az ipari méretű napelemparkokról. A portfolio.hu szerdai cikke szerint a következő bő 5 évben, 2028 végéig további mintegy 6000 megawattal bővülhet és gyakorlatilag megkétszereződhet a nagy, ipari méretű napelemparkok magyarországi beépített teljesítőképessége.

Ez még úgy is lehetségesnek tűnik, hogy a hálózati csatlakozási korlátozás bevezetését követően az erőművet, illetve energiatárolót telepíteni tervező befektetők által egyedi eljárás keretében benyújtott igények nagyobb részét, elsősorban a költségesebben csatlakoztatható telephelyekhez fűződő igényeket visszavonták a csatlakozási feltételek ismeretében, így a csatlakozási díj fajlagosan jelentősen csökkenhetett a kiinduló állapothoz képest. A csatlakozási igények lemorzsolódása miatt a fejlesztési igény is mérséklődött, így ezek a korábban tervezettnél hamarabb el tudnak készülni – közölte a portál érdeklődésére a Mavir.

A hálózati csatlakozási kapacitások kiosztására tavaly bevezetett új eljárásrend most lezáruló első közzétételi eljárásában hálózati csatlakozási igénnyel jelentkező új erőmű- és tárolóberuházásoknak az induló adatokhoz képest a darabszámot és a kapacitást tekintve is mintegy 40 százaléka csatlakozhat a hálózatra. Az eredetileg összesen 4924 megawatt csatlakozási igényből a befektetők 2065 megawatt új kapacitást kötöttek le. A beruházások 60 százalékában ipari méretű naperőművek létesülhetnek összesen 1588 megawatt kapacitással az eredetileg benyújtott 3800 megawattnyi igényből, a fennmaradó hányad túlnyomó részét a kereskedelmi energiatárolók teszik ki – írja a portfolio.hu.

Kiemelt kép: Az MVM Csoport új napelemparkja Debrecenben az átadás napján, 2022. november 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik