Gazdaság

Rendkívüli minimálbér-emelés jöhet októbertől a Liga szerint

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Nyitottak a munkáltatók a szakszervezetek javaslatára, vagyis arra, hogy korrigálni kell a minimálbér idei összegét. Egyelőre az nem világos, hogy mikor kapják meg az érintettek a pluszpénzt, és milyen mértékű lesz a korrekció. A Liga Szakszervezetek több javaslatot is megfogalmazott, az egyeztetések szeptemberben folytatódnak – mondta a Napi.hu-nak Mészáros Melinda, a szakszervezeti konföderáció elnöke.

Várhatóan tovább emelkedik a minimálbér idei összege, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának augusztus végi ülésén a munkáltatók is elismerték, hogy indokolt a bérkorrekció.

Tévesek azok a sajtóban megjelent információk, amelyek eredménytelennek értékelték a múlt heti tárgyalást a szakszervezetek és a munkáltatók között – hívta fel a figyelmet a portál megkeresésére Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke – aki szintén részt vett az ülésen – kiemelte, hogy a minimálbér korrekciója nem újonnan felmerülő javaslat, a tavaly év végén megkötött bérmegállapodásban rögzítették az aláíró felek az évközi béremelés feltételeit.

Mészáros Melinda felidézte, hogy a minimálbér idén januárban 16 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az éves infláció minden várakozás szerint ennél magasabb lesz, vagyis korrekció nélkül reálbércsökkenés érné a legalacsonyabb keresetűeket és a szociális juttatásra jogosultakat.

Ennek elkerülése érdekében van szükség évközi minimálbér-emelésre, amelytől a munkáltatók sem zárkóztak el.

A Liga elnöke elmondta, az idei évre vonatkozó kiegészítő megállapodást még valóban nem tudtak aláírni a felek. A legfőbb akadályt az jelenti, hogy a 2023-as év egészére vonatkozó, végleges inflációs adat csak januárban jelenik meg. Ez az adat pedig kulcsfontosságú, mivel ez dönti el, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum idei évi emelése milyen mértékű legyen.

A Liga elnöke a béremelés konkrét lépéseire háromféle javaslatot is tett, ezekre a javaslatokra a munkáltatói oldal is nyitott volt:

  • Az inflációs előrejelzés alapján állapodjanak meg a felek.
  • Szintén az irányadó inflációs előrejelzések alapján kötnék meg a felek az évközi béremelésre vonatkozó kiegészítő megállapodást úgy, hogy amennyiben a tényleges adat eltér, ezt az eltérést figyelembe vegyék a jövő évi minimálbér-tárgyalásokon. Így, ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor nagyobb mértékben nő a jövő évi minimálbér, ha alacsonyabb, akkor kisebb mértékben.
  • Együtt tárgyaljanak a felek az idei bérkompenzációról és a jövő évi minimálbér-emelésről. Ebben az esetben a tárgyalások alapját képező összeg az idei kiegészítéssel megemelt virtuális összeg lenne, és erre az összegre jönne rá januártól a rendes év eleji béremelés.

Már októberben vastagabb lehet a boríték

A szakszervezeti vezető lát rá lehetőséget, hogy az idei bérkiegészítésről már szeptemberben megegyezzenek az érdekképviseletek. Ebben az esetben már októbertől magasabb összeget kapnának az érintett munkavállalók. Példaként említette, ha 2023-ra 1,5 százalékos korrekcióról születik döntés, akkor októberben, novemberben és decemberben a minimálbér összege ennél nagyobb mértékben nőne,
vagyis három hónap alatt kapnának annyival többet az alkalmazottak, hogy reálértékben ne érje őket veszteség az idei év egészét tekintve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik