Gazdaság

Ezúttal Miskolcra hozott egy dél-koreai beruházást Szijjártó Péter

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A dél-koreai LG és a kanadai Magna vegyesvállalata Miskolcon hozza létre első közös európai gyárát – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter a videóbejegyzésében arról beszélt, hogy az LG az elektromosautó-ipar egyik vezető beszállító vállalata, a Magna pedig a világ egyik talán „legdiverzifikáltabb” autóipari beszállítója, a kettőjük vegyesvállalata, az LG Magna úgy döntött, hogy az első európai gyárát Magyarországon építi fel.

A 20 milliárd forintos beruházás Miskolcon valósul meg és 200 új munkahelyet teremt, a kormány ehhez hatmilliárd forintos támogatást biztosít

– ismertette Szijjártó.

Amint a külügyminiszter elmondta, a gyárban elektromos autók különböző berendezéseit és alkatrészeit, az elektromos motorok különböző elemeit, valamint fedélzeti töltőket és invertereket fognak gyártani. Szijjártó szerint a beruházás „még tovább erősíti Magyarország szerepét az elektromosautó-ipari átállásban, és segít abban, hogy a rendkívül nehéz nemzetközi gazdasági körülmények dacára a magyar gazdaság a következő időszakban is növekedési pályán tudjon maradni”.

Hozzátette még, hogy a beruházással ahhoz is közelebb kerül az ország, hogy ne csak megdőljön a tavalyi év 6,5 milliárd eurós beruházási rekordja, hanem annak dupláját, 13 milliárd eurós beruházási értéket tudjon felmutatni év végére.

„A következő években a világgazdaságot az elektromosautó-ipar fogja leginkább alakítani, az elektromos alapra történő átállása az autóiparnak el fogja dönteni, hogy mely országok tudnak profitálni majd az új világgazdasági korszakból, mely országok tudnak profitálni abból, hogy a világgazdaság legjelentősebb iparága forradalmi változásokon megy majd keresztül” –  fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó
Szijjártó jelentheti be az újabb debreceni akkumulátorgyárat
Ez már a harmadik ilyen beruházás lehet a városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik