Gazdaság

Az Orbán Ráhelhez köthető turisztikai alapítvány fölözte le a Szerencsejáték-támogatások harmadát

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egyre inkább a NER politikai céljait kiszolgáló szervezetek részesülnek a Szerencsejáték Zrt. adományozásra létrehozott leányvállalatának támogatási programjából – derül ki a G7 által készített friss elemzésből. Ez a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. adományozási és szponzorációs gyakorlatát vizsgálta a nyilvánosan elérhető szerződések alapján az elmúlt öt évre vonatkozóan. Ebből többek között az vált nyilvánvalóvá, hogy

  • a Szerencsejáték támogatásainak 62 százaléka került a Fidesz mellett aktívan kiálló szervezetekhez, mellettük felszólaló személyek vállalkozásaihoz, vagy a NER-politikáját végrehajtó állami vagy nonprofit szervezetekhez.
  • Az évek során egyre nőtt a NER-kötődésű támogatások aránya: míg 2015-ben 37 százalék volt, idén már 76 százalék volt ez az arány.
  • 2023-ban már közel négyszer több támogatást kaptak a NER-kötődésű támogatottak a Szerencsejátéktól, mint a politikailag nem bekötöttek.
  • Az Orbán Ráhelhez köthető Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány lett a Szerencsejáték legnagyobb felkaroltja: az elmúlt öt évben a támogatások harmada náluk landolt.

Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. közzétett szerződései csak az 5 millió forintnál nagyobb támogatásokat és szponzorációkat tartalmazzák. A cég éves eredménykimutatásából – a működési költségek levonása után – azonban ki lehet számolni, hogy mekkora összegű támogatásokat oszthattak szét. Mindezek alapján a 2015 és 2022 közötti években 13,1 milliárd forint adományt és szponzorációt oszthattak szét összesen.

Ebből a közzétett 5 millió forint feletti szerződések 9,2 milliárd forintot tesznek ki, 3,9 milliárd forintról tehát nem lehet tudni, hogy kinek adták.

A támogatások egy része adomány, másik része szolgáltatásnak minősül. Előbbit közhasznú alapítványok kaphatják, míg utóbbit például gazdasági társaságok, tipikusan sportegyesületek. Ilyenkor a támogatásért cserébe például a Szerencsejáték logóját kell kihelyezni.

Látható az is, hogy az igazán közhasznú tevékenységek aránya egyre visszaszorult a támogatási politikában, és inkább a szolgáltatások, valamint a szponzorációk törtek előre. 2018-tól kezdve a propagandacélok már megelőzték a Fidesz és Orbán Viktor számára egyébként kiemelten fontos sportcélokat is. A G7 szerint ide olyan közvélemény-kutató cégek tartoznak, akik a Fidesz számára dolgoznak alapvetően, de ide sorolhatók többek között Bayer Zsolt és más képernyőn lévő kormányközeli megmondóemberek is.

A NER-holdudvar tagjai között ott van Mager Andrea egykori vagyonminiszter egykori férje, a szökésben lévő, körözött csaló Balogh Sándor is. A vizes vb-t szervező vállalkozó Globo TV-je 2016-ban kapott 19,3 milliós támogatást. 2022 júniusától Mager Andrea a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az ő éves fizetése évi 72 millió forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik