Gazdaság

Szlovákia atomerőművei sem függenek többé az orosz fűtőanyagtól

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

Szerződést írt alá a szlovákiai atomerőműveket üzemeltető Szlovák Villamosművek az amerikai Westinghouse vállalattal– írta a Napunk. Az amerikai cég olyan nukleráis üzemanyagot tud beszállítani, amely megfelel a VVER típusú szocialista reaktorokba is.

A VVER típusú reaktorok megtalálhatók Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Bulgáriában, Finnországban vagy épp Ukrajnában is. Ezek az erőművek az oroszoktól függetlenül is működhettek, egy dolog kivételével – ez pedig az üzemanyag. A helyzet azonban változik.

Mi az a VVER?

A nyomottvizes reaktor (angolul Pressurized Water Reactor, PWR, oroszul вода-водяной энергетический реактор, ВВЭР, VVER) a nukleáris reaktorok egyik típusa, amelyben a fűtőelemeket nagynyomású víz veszi körül. A Paksi Atomerőműben 4 darab VVER-440/213 típusú reaktor működik.

Az európaiak mindeddig a TVEL-től az állam tulajdonában lévő Roszatom leányvállalatától vásárolták az üzemanyagot. Tavaly azonban több országban is alternatív beszállítókkal kezdtek el tárgyalni, hogy megszabaduljanak az orosz urántól való függéstől.

Szlovákiának a jövő év végéig van elég orosz üzemanyaga, de már tavaly elkezdődtek a tárgyalások alternatív források beszerzéséről.

Az újabb nukleáris üzemanyag-beszállító biztosítása fontos lépés Szlovákia energetikai biztonságának megerősítése felé

– jelentette ki Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezetője.

Az amerikai cég első szállítmánya körülbelül egy évvel az után érkezhet, hogy a szlovák törvények alapján engedélyezik ennek az üzemanyagnak a használatát, adta közre a Villamosművek, mely az összes szlovákiai atomerőművet működteti: Mohiban és Jászlóapátszentmihályon (Jaslovské Bohunice).

A cikk szerint a Westinghouse-zal megegyezett már Csehország (amely a francia Framatome-mal is szerződést kötött), Bulgária, Lengyelország, Svédország, Ukrajna és az orosz szerződés lejárta után a finnek is kizárólag tőlük fogják beszerezni az üzemanyagot.

Kiemelt kép: Reaktor belső berendezései a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik