Gazdaság

Megkapta a környezethasználati engedélyt az iváncsai akkugyár, ahol májusban többen rosszul lettek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Megkapta az egységes környezethasználati engedélyt az SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyára – írja a Népszava. Május végén tíz-tizenkét munkavállaló lett rosszul az akkumulátorgyár iváncsai telepén. Többen azt állították, hogy védőruha nélkül kellett nehézfémekkel dolgozniuk, ezt követően jelentkeztek náluk a tünetek. A rosszullétek kivizsgálására júniusban közös ellenőrzést tartott a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság. Ekkor derült ki, hogy a cég korábban nem jelentette be, hogy az üzem működése közben veszélyes anyagokkal/keverékekkel dolgoznak. A cég végül 14 millió forintos bírságot kapott.

Augusztus első napján mindenesetre már rendben voltak az iváncsai létesítmény papírjai – ez Buday Attila, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal illetékes főosztályvezetőjének válaszából derül ki, melyet Oláh Lajosnak, a DK országgyűlési képviselőjének küldött. A képviselő arra is rákérdezett, hogy milyen veszélyes anyagokat használnak az üzemben. A válasz szerint a cég két rákkeltő anyagot jelentett be: NCM (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid összetételű) port, illetve electrolyte-t (1,3 propánszultont).

A cég az engedélyezési dokumentációhoz azt közölte, hogy a tervezett működési adatok alapján évente 29 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezésével számol. A kürtőkből, kéményekből a kiadott környezethasználati engedély szerint „NMP, DMC (dimetil-karbonát), sósav, szilárd anyag, nikkel, vas, cink, ón légszennyező anyagok kibocsátása várható”, de határértéken belül. A szennyezőanyag kibocsátást a próbaüzem alatt összesen hatszor mérik, ekkor határozzák meg a pontos hatásterületet is – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik