Gazdaság

A Magyar Posta beintett Óbuda-Békásmegyernek – nem veszik fel őket a postapartneri programba

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

2022 őszén jelentette be a Magyar Posta, hogy a rezsiválságra hivatkozva országszerte számos postahivatalát szünteti meg ideiglenes jelleggel. Aztán idén februárra kiderült, hogy nincs mód az ideiglenesen bezárt posták újranyitására –az önkormányzatok kérelmei, jelzései ellenére a legtöbb helyen az ideiglenesből állandó zárva tartás lett. Az intézkedéssorozat a III. kerületieket is hátrányosan érintette, náluk is bezártak egy postát, ezért több alkalommal írásban és személyesen is kereste dr. Kiss László polgármester az ügyben illetékes minisztériumot – írják közleményükben.

Azt is felidézik, hogy az utolsó levélváltás alkalmával (mellékelték is az idén június 26-án kelt levelet) Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára a postapartneri programba jelentkezésre biztatta önkormányzatukat, imígyen:

A Magyar Állam és a Magyar Posta Zrt. által kötött Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződés kiemelt feladatként fogalmazza meg a Társaság számára, hogy a postai szolgáltatásokat mindenki számára elérhető áron és ugyanolyan színvonalon nyújtsa.
E célok elérése érdekében a Társaság új postapartneri programot indított el, melynek keretében lehetőséget biztosít, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások (pl. élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek is még nagyobb számban vegyenek részt.
A postai feladatok a már meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhetők, így az érintett partnerek egyszerre növelhetik az ügyfélkörüket és árbevételüket. Ez a kerületi lakosok számára is előnyös, hiszen a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, a kerületben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben és több szolgáltatással egyidejűleg vehetik igénybe.

A lehetőséggel élve az önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Óbuda-Békásmegyer Piac Igazgatóság kérelmet nyújtott be, hogy a Békásmegyeri Piac postapartnerré váljon. Mint írják, régi lakossági igény, hogy a nagy forgalmú csarnokban lehessen levelet, csomagot feladni, csekket befizetni. Ez a hely egyébként mint megtudtuk, nem egészen ott van, ahol a bezárt posta volt, de több szempontból is optimálisabb lenne a városvezetés szerint a postaműködtetésre.

A Magyar Posta válaszában megköszönte regisztrációjukat, ám azt írta, hogy a megadott címen (1039 Budapest, Heltai Jenő tér 1.) és környezetében nem kíván postapartneri rendszert működtetni. Hogy miért, arra vonatkozó indoklást nem tartalmazott a posta levele.

Kérdeztük a Magyar Postát, mi az indokuk. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik