Gazdaság

Az MNB megbüntette a Rose d’Or szuperjachtot megvásárló Euroleasinget is

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az MNB csoportszintű vizsgálatot végzett az MBH Banknál, és közleménye szerint számos hiányosságot állapított meg. A többi között különböző csoportszintű szabályzatok, gyakorlatok, nyilvántartások, adminisztrációk összehangoltságának hiányosságait, a csaláskezelési gyakorlat hézagait, a Központi Hitelinformációs Rendszerrel kapcsolatos javítások elmaradását, a hitelkockázati monitoring hiányosságait, valamint elvégzendő informatikai feladatokat nevesítettek, és azt is, hogy fejleszteni kellene MNB-s adatszolgáltatásukat.

A feltárt jogsértések miatt az MNB az MBH Bank vonatkozásában kiszabott 87 millió forintos bírság mellett az MBH Befektetési Bankra 13 millió, az MBH Jelzálogbankra 2,8 millió, az Euroleasingre 6 millió, az Euroleasing Ingatlanra 1 millió, a Budapest Lízingre 1,2 millió míg a Takarék Faktorra 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Kötelezte emellett az intézményeket, hogy a határozatokban megadott határnapokig számoljanak be a problémák megszüntetésére tett intézkedéseikről.

Az Euroleasing neve onnan lehet ismerős, hogy ez volt az a cég, amely Máltán megszerezte a Rose d’Or nevű szuperjachtot. A 444 fotóinak köszönhetően pedig az is kiderült, hogy a hatalmas, 62 méter hosszú hajóval a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc nyaralt, felesége Várkonyi Andrea, valamint családtagjai társaságában, a Földközi-tengeren. A Rose d’Or a francia Riviérán, Antibes, Saint Tropez, Monaco és Nizza kikötőjében is megfordult. A 75 millió eurós – bő 27 milliárd forintos – jacht tulajdonjoga úgy került július 5-én az Euroleasinghez, hogy a cég a tavalyi üzleti évben 1,6 milliárd forint veszteséget halmozott fel.

Kapcsolódó
Mészáros Beatrix felel a bankholdingnál a leányvállalatért, amely megszerezte a 27 milliárdos jachtot
Megpróbáltuk kideríteni, honnan jöhetett a pénz a hajóra egy olyan banki leányvállalatba, amely tavaly még veszteségesen működött, és mindez hogyan mehetett át egy részben állami pénzintézeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik