Gazdaság

Fordulat az államadósságnál, durván túlköltekezett a kormány

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A második negyedévvel záródó egy éves időszakban az államháztartás finanszírozási igénye a GDP 8,6 százalékát tette ki, és immár negyedik egymást követő alkalommal emelkedett. A durva állami kiköltekezésnek meg is van az eredménye: az államadósság csökkenése megállt — írja a portfolio.hu, az MNB friss adatai alapján.

A Magyar Nemzeti Bank ma adta ki a második negyedéves pénzügyi számlák statisztikát, ami visszaigazolta azt, amit a hónapról hónapra megjelenő költségvetési beszámolókban is láthatunk: az államháztartás óriási léptékű túlköltekezését. Az egy évre visszatekintő finanszírozási igény a GDP 8,6 százalékát teszi ki, ezzel

történelmileg is az egyik legnagyobb mértékű egyensúlybomlást láthatjuk a 2021-2023-as időszakban

hívják fel a figyelmet a portálon.

Sovány vigasz, hogy a szezonálisan igazított finanszírozási igény az idei második negyedévben “csak” 6,4 százalékos volt GDP-arányosan, de ez kizárólag az előző két negyedév 11-12 százalékos őrült kiköltekezéséhez képest mondható jónak, amúgy továbbra is kifejezetten magas adat.

Bár az eredményszemléletű finanszírozási igény és a pénzforgalmi logikájú adósságfinanszírozás rövid távon szorosan nem függ össze, azért mégsem mondható meglepőnek, hogy a költségvetési egyensúly ilyen mértékű felborulása mellett megállt az államadósság csökkenése. 2022 végén 73,3 százalékos volt a GDP-arányos államadósság, 2023 felénél 75 százalék. Vagyis még a magas infláció sem segített eleget az adósságráta csökkentésében.

Ami bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi két hónap költségvetési hiányadata már nem volt kirívóan magas. Ha ez az év második felében egy javuló tendenciává érik, akkor az adóssággörbe újra lefelé fordulhat. Mindenesetre furcsa “bravúr” lenne, ha 17-18 százalékos éves átlagos infláció mellett sem sikerülne év végére hozni a csökkenő adósságpályát – értékelnek a portfolio.hu-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik