Gazdaság

Itt a fordulat: szabadulnak a készpénztől a magyarok

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
Még mindig több készpénz van az embereknél, mint a tavalyi kampányosztogatás előtt, de hónapról hónapra egyre kevesebb marad – értékelnek a hvg.hu cikkében.

8010 milliárd forintot tartanak a magyarok maguknál készpénzben – idézi a portál a Magyar Nemzeti Bank július végi adatait. Ez 20 milliárd forintos csökkenés júniushoz képest, és 401 milliárddal kevesebb a tavaly decemberi csúcsnál.

Ugyan a kormány és az MNB is fontos célnak tartja azt, hogy ne készpénzben tartsák az emberek a megtakarításaikat, hanem tegyék például állampapírba –, ebben sokáig teljesen sikertelenek voltak. 2015 elején például még csak 3700 milliárd forint készpénz volt a lakosságnál, 2019 elejére már több, mint 6000 milliárd, tavaly februárban pedig 7895 milliárd. Aztán jött a választás előtti osztogatás, és ez a szám gyorsan felugrott 8300 milliárd forint fölé, sokáig maradt is ott, hiába vette el a huszonöt éve nem látott nagyságúra növő infláció a készpénz értékét.

Idén viszont már lassan, de biztosan hónapról hónapra csökken a készpénzmennyiség.

Ennek egy részét az magyarázza, hogy az elszabadult árak elől sokan bemenekítik a megtakarításukat valamilyen befektetésbe, illetve sokan egyszerűen felélik a megtakarításaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik