Gazdaság

Egy csavarral jön a 10 éves inflációkövető állampapír

Getty Images
Getty Images

Új Prémium Magyar Állampapírt dob a piacra az adósságkezelő, írja a Portfolio.

A friss közzététel szerint jön a 2033/I, ami azt jelenti, hogy 10 éves inflációkövető állampapírt vehetnek ezentúl a magyarok.

Lezárják viszont az eddigi sorozatok értékesítését, a 2028/L és 2031/I sorozatokat még július 31-ig lehet megvásárolni.

A lap cikke szerint a 2033/I augusztus 2-án indul majd, az első kamatfizetésre pedig 2024. január 20-án kerül sor, és ezt követően minden évben január 20-án lesz a kamatfizetés, egészen 2033-mal bezárólag.

A kamat ugyanúgy épül fel, ahogy eddig: egy kamatbázisból és egy kamatprémiumból. A kamatbázis továbbra is az éves átlagos infláció adja, amely az első kamatperiódus esetében a 2022-es átlagos infláció lesz, azaz a 14,5% időarányos része.

Nagy változás lesz viszont, hogy a kamatprémiumot levágják az új sorozatnál 0,25 százalékra.

Ez tehát azt jelenti, hogy az eddigi 5 éves papír kamatprémiumát lehet már csak megkapni a minden eddiginél hosszabb PMÁP-ra, holott a most még vásárolható 8 éves lejáratú 2031/I sorozat esetében még 1%-os az infláció feletti prémium, olvasható a cikkben.

Kapcsolódó
Eljuthatunk az államcsődig?
Akár már novemberre egy számjegyű lehet az infláció, decemberre pedig 7 százalékra szelídülhet Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint. A Dellában beszéltünk arról is, van-e alapja az aggodalomnak, mely szerint az állam nem fogja visszafizetni az állampapírokba fektetett pénzünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik