Gazdaság

Egekben a cukor ára

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A cukor Nyugat-Európában egyre inkább luxuscikké válik. Júniusban Németországban az embereknek majdnem 80 százalékkal többet kellett fizetniük a cukorért, azaz majdnem kétszer annyit, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly október óta különösen erős a drágaság – írja a Privátbankár az N-Tv.de cikkére hivatkozva.

A cukor sokáig túlságosan is olcsó volt az európai és a világpiacon – összegezte Sandra Fürderer, a Német Cukorszövetség szóvivője. Emiatt a vállalatoknak sok esetben nem volt gazdaságos cukrot termelni. Az ár aztán 2021 végén kezdett ismét emelkedni.

Az okok között említik, hogy rendkívül megemelkedtek az energiaköltségek, főként az ukrajnai háború miatt. A gazdáknak az üzemanyagért és a műtrágyáért is többet kellett fizetniük. De többletköltséget jelent nekik az éghajlati célok, a környezetvédelmi és szociális követelmények teljesítése is, ami a cukorgyártók számára sokkal drágábbá teszi a cukorrépát.

A nagy meleg miatt tavaly a két fő európai cukorrépa-termelőnél, Franciaországban és Németországban is rossz volt a termés. A legnagyobb nádcukortermelők, Brazília, India és Thaiföld is kevesebbet szüreteltek tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt, és idén tavasszal is terméscsökkenés látszott. Szerepet játszik az is, hogy egyes cukornádtermelők, többek között Brazíliában, inkább bioüzemanyagot termelnek, mert azzal többet keresnek.

Ami a jövőt illeti, a cukor még sokáig drága maradhat a szélsőséges időjárás miatt, akár évekig is, Európában és világszerte egyaránt. Magyarországon egyelőre árstop van a kristálycukron, de már nem sokáig. Korábban, még a kötelező akciózás részletszabályainak megjelenése előtt volt olyan vélekedés, hogy a cukor akár 100 százalékkal is drágulhat augusztustól.

Kapcsolódó
Élet az árstop után: megugrik az infláció vagy olcsóbb lesz minden?
Lázasan számolnak a kereskedők és az agrárszakértők, mi várható az árstop megszüntetése után. Van, aki szerint 2–3 százalékkal meglöki az inflációt, mások még a hatósági áraknál is olcsóbb csirkemellet vizionálnak. Mitől ilyen bonyolult ez?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik