Gazdaság

Feketén működő félmilliárdos forgalmú távol-keleti áruházra csapott le a NAV

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljes egészében behajtotta egy áruház több mint 90 millió forintos tartozását, úgynevezett ideiglenes biztosítási intézkedést alkalmazva. Az üzlet tovább működhet, immár jogszerűen, betartva a törvényeket.

A NAV közlemény szerint már az előzetes kockázatelemzéskor egyértelművé vált, hogy egy távol-keleti áruház igencsak eltér a jogkövető magatartástól. Működésének első két évében nullás áfabevallásokat nyújtott be, tavaly pedig mindössze 16 ezer forint befizetendő adót vallott, miközben bruttó forgalma egy év alatt meghaladta az 500 millió forintot.

A tüzetesebb vizsgálat azt is kimutatta, hogy olyan cégektől kapott bizonylatokkal akarta levonásba helyezni állítólagos beszerzési kiadásait, amik nagy része nem működő, gazdasági tevékenységet ténylegesen nem végző társaság. Röviden: fiktív számlákat használt fel az áruház.

Miután ezek az adatok és tények már az ellenőrzés kezdetekor egyértelművé váltak, a megbízólevél kiküldésével együtt az úgynevezett ideiglenes biztosítási intézkedés mellett döntött a NAV. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy a költségvetést megillető bevételek védelmében előzetes végrehajtással megakadályozza a vagyon kivonását az eljárás alól a hivatal.

Ennek köszönhetően az adózó szinte azonnal megfizetett csaknem 60 millió forintot készpénzben, de a fennmaradó összeg biztosítására további, 80 millió forint becsértékű árukészletet is lefoglaltak a végrehajtók. Emellett lehetőséget biztosítottak az üzlet immár jogszerű működésére. Amikor a teljes tartozást megfizeti az áruház, a foglalást feloldja a NAV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik