Gazdaság

Kilőttek az albérletárak Budapesten

Jelentős emelkedés történt a fővárosban a lakásbérleti díjakban az elmúlt három év során, de a drágulás nem egyformán érintette az egyes városrészeket, az új és a régebbi építésű otthonokat, illetve az egy- és a többszobás lakásokat. A pesti panelek messze infláció alatt drágultak, míg a belvárosi, új építésű stúdiók és a zöldövezeti családi otthonok jó befektetésnek bizonyultak – egyebek mellett ez is kiderül Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztője, a Cordia, valamint a legnagyobb ingatlanhirdetési portál, az ingatlan.com közös adatgyűjtéséből.

2020 januárja óta az egyszobás lakások átlagos bérleti díja 25 százalékkal, a kétszobásaké 34 százalékkal, míg a háromszobásaké 37 százalékkal emelkedett Budapesten. A drágulás eredményeként idén májusban a bérlőknek már jellemzően 4500 forintot kellett fizetni egy négyzetméterért a fővárosban. Fajlagosan a legdrágább bérleménynek a pesti oldalon található egyszobás lakások számítanak (4700 Ft/m2), míg a legolcsóbbak a budai kétszobás lakások (3260 Ft/m2).

Drágulnak az új építésű lakások is

A legtempósabb drágulást a fővárosban a két- és háromszobás, új építésű lakások mutatták fel: három év alatt mintegy 50 százalékkal nőtt az átlagos havi bérleti díj, a kisebb ingatlanok esetében 277 ezer, a nagyobbaknál 420 ezer forintra.

Összehasonlításul: a Cordia és az ingatlan.com gyűjtése alapján a fővárosban a háromszobás lakások között a legdrágábbnak az I. kerületi, luxus, ill. panorámás otthonok számítanak, itt az átlagos havi bérleti díj megközelíti a 900 ezer forintot.

A pesti panellakások tulajdonosai kevésbé örülhetnek, hiszen ebben a kategóriában az újszerű ingatlanok bérleti díja messze az infláció alatt emelkedett: az egy- és háromszobásoké mintegy 8 százalékkal, 137 500, illetve 215 ezer forintra, a kétszobásoké 21 százalékkal 180 ezer forintra.

A VIII. kerületben a Corvin-negyed viszi a prímet

A VIII. kerület sztárja egyértelműen a Corvin-negyed, ezen belül is az új építésű stúdiólakások. Ezek átlagos bérleti díja – bőven felülmúlva az egyszobás kategória budapesti drágulási ütemét – a másfélszeresére emelkedett a hároméves időszakban, így 2023 májusában elérte a 245 ezer forintot, miközben a kerület kevésbé felkapott környékein egy régebbi építésű, egyszobás tégla lakás ennél 90 ezer forinttal kerül kevesebbe.

A Corvin-negyed szignifikánsan magasabb árfekvése a nagyobb otthonok esetében is érvényes: egy új építésű kétszobás lakás átlagosan 300 ezer forint fölötti áron adható ki, a negyeden kívül pedig már csak 225 ezer forintért.

A IX. kerület dinamikusan fejlődő részén, a Ferenc körút – Üllői út – Könyves Kálmán körút – Soroksári út által határolt Középső-Ferencvárosban is megfigyelhető a Corvin-negyedhez hasonló tempós bérletidíj-növekedés. Idén májusban egy újszerű stúdiólakást havonta átlagosan 210 ezer, egy új építésű kétszobás lakást közel 300 ezer forintért lehetett kibérelni: itt három év alatt másfélszeresére nőttek az árak.

Ezen a környéken a legolcsóbbnak szintén a régi építésű tégla lakások számítanak. Ezekből az egyszobások átlagosan havi 150 ezer forintba kerülnek, miután három év alatt csak 15 százalékkal drágultak, de a háromszobások bérleti díja ennél is kisebb mértékben emelkedve érte el a 264 ezer forintos szintet az ingatlan.com adatai alapján.

„Az adatokból világosan látszik, hogy az inflációval gyakran csak a jó környéken található, új vagy újszerű lakások bérleti díja tudta felvenni a versenyt, miközben a régebbi építésű, kevésbé kedvelt lokációkban található, magasabb rezsijű otthonok esetében reálértéken számottevő csökkenés következett be” – hívta fel a figyelmet Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója.

A zöldövezetben a nagyobb lakásokat keresik a bérlők

A XIII. kerület kiemelkedően népszerű negyedében, a Váci út – Róbert Károly körút – vasút – Bulcsú utca által határolt Lőportárdűlőn a kétszobás, új építésű lakások tulajdonosai jártak a legjobban, hiszen itt három esztendő alatt közel 60 százalékkal ugrott az átlagos havi bérleti díj, amely immár eléri a 284 ezer forintot. Valamivel kisebb mértékben, de szintén jelentősen nőtt az új építésű stúdiólakások (198 ezer forint) és háromszobás otthonok (358 ezer forint) bérleti díja is.

A pesti oldal egyik kedvelt zöldövezetében, a XIV. kerületben a nagyobb méretű lakások drágulása volt a meghatározóbb, így a háromszobás, újszerű otthonok átlagos havi bérleti díja közel 60 százalékkal emelkedve elérte a 302 ezer forintot. A tágasabb zuglói lakások iránti igényt jól jelzi az a kerületi sajátosság, hogy az egy négyzetméterre vetített bérleti díj tekintetében a régebbi építésű lakások utolérték az újszerűeket, hiszen a legnagyobb ingatlanhirdetési portál statisztikája mindkét típus esetében hajszállal 4000 forint feletti fajlagos árat mutat.

A bérleti díjak alakulásán is tetten érhető, hogy Budapest különböző városrészeiben más-más bérlői igények formálják a piacot. A belső kerületekben az egyetemek, irodák, turisztikai célpontok közelsége miatt a kisebb lakások iránt nagyobb a kereslet, míg a nagyobb méretű, családi otthonok inkább a kertvárosias övezetekben számítanak slágernek, amiben a Covid-időszak tanulságai is közrejátszanak

– kommentálta az adatokat Görög Áron.

Hozzátette: „a bérleti díjak azt is pontosan megmutatják, hogy kiemelkedő hozamot lehet elérni a Cordia minőségi otthonaival. A Belső-Erzsébetvárosban például a kétszobás lakásokat átlagosan 262 ezer forintért lehet kiadni, míg az általunk jegyzett Grand’Or épületében a hasonló méretű otthonokat 335 ezer  forintért kínálják a tulajdonosok. Hasonló a helyzet a Középső-Ferencvárosban is, itt az Universo projektünkben közel 300.000 forint a kétszobás lakások havi lakbére, szemben a környékbeli, hasonló nagyságú, újszerű és új építésű otthonok 250 ezer forintos átlagával.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik