Gazdaság

Folyik a közpénz Orbán Viktor török barátjának cégéhez

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bő egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy elkezdődik az új, 3000 négyzetméteres nagykövetségi épület építése Ankarában. A projekttel megbízott társaság nevét a hazai helyett a török sajtóból lehetett megtudni. Igaz, az mindenképp árulkodó és gyanús lehetett volna, hogy a Szijjártó által megosztott egyik képen Orbán Viktor török barátjaként ismertté vált Adnan Polat is szerepelt. Ugyanis a kivitelezéssel megbízott társaság az ő érdekeltségébe tartozik. A török sajtó szerint Polat a Polat Holding igazgatóságának elnökeként fel is szólalt ezen az eseményen és az épület átadását 2023 közepére ígérte meg – olvasható az mfor.hu-n.

A portál az építésben érdekelt Polat Hungary Kft. napokban – tehát jóval a május végi határidőt követően – leadott éves beszámolója alapján arról írt, hogy hatalmasat nőtt a cég árbevétele tavaly, hiszen 982,7 millió forint után 2,9 milliárd forintot könyvelhetett el. A kiegészítő mellékletből pedig az is kiderül, hogy ez az ankarai projektnek köszönhető.

„A társaság belföldi vevőjének külföldön végzett (Ankara Nagykövetség) régi- és új épület építési-projekt szolgáltatási tevékenységből származó árbevétele az összes belföldi értékesítés nettó árbevételének összegéből 2,062 milliárd forint” – írták.

Az üzemi szinten elért korábbi 86,7 milliós nyereség azonban tavaly már 14,4 milliós veszteségbe fordult át. Mivel azonban vélhetőleg a magyar kormány forintban egyenlítette ki az esedékes számlákat, a kft. viszont a külföldi projektjével összefüggésben devizában fizetett, ez jelentős árfolyamveszteséget eredményezett. Ezt a kiegészítő mellékletben szereplő táblázatok is alátámasztják. Így a 14,4 milliós veszteséget még 198 milliós mínusszal kellett „megtoldani” – közölte az mfor.hu.

Ennek eredményeként a korábbi 1,1 milliós veszteség után tetemes, 217,8 milliós mínuszt kellett elkönyvelnie Adnan Polat érdekeltségének.

Kiemelt képünkön Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik