Gazdaság

Oszkó Péter: A jegybank a gyengülő forinton tud a legkönnyebben pénzt keresni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Folyamatos jövedelemcsökkenés, nadrágszíjhúzás, romló életszínvonal mellett fog zajlani a lakosság nagy részének az élete valószínűleg nemcsak idén hanem még jövőre is – így festette le a gazdasági kilátásokat Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az OECD adatai alapján az első negyedévre kimutatott 15,6 százalékos reálbércsökkenésről megállapította, hogy a 3 százalék körüli világátlagtól nagyon messze van. Ugyan nem meglepő az év eleji, 25 százalékos inflációs környezetben, ugyanakkor

csak nagyon komoly fogyasztáscsökkentéssel egyensúlyozható ki ekkora jövedelemcsökkenés a lakosság nagyobb része számára.

Hiszen Magyarországon nincs olyan középosztály, amelyik úgy élte eddig az életét, hogy a havi jövedelme egy részét félre tudta tenni, inkább az a jellemző, hogy a családok a havi jövedelmüket felélik és egyik hónapról a másikra élnek – magyarázta, miért sokkoló az adat.

Nincs pénz a tanárok béremelésére, nem fizetik ki a 75 milliárd forint kórházi adósságállományt, a kormány nem akarja kifizetni a Magyar Nemzeti Bank veszteségét, de ha a kormánynak nincs pénze, akkor kinek lesz – tette fel a kérdést a riporter. Oszkó szerint a költségvetés valóban kivérzett állapotban van, ahol kétszámjegyű az adósságra fizetendő kamat, a költségvetésnek annyiba kerül csak ennek a finanszírozása, hogy nem marad másra pénz, ez a kamatszint gyakorlatilag kiüríti a költségvetést, ezer milliárdos pluszterheket jelent, önmagában az adósságfinanszírozás. Nem véletlen, hogy mindenki azon izgul, mikor csökkenhet ez a kamatszint. Úgy véli, önmagában azonban ez nem fogja megoldani a problémát, növekedéssel lehetne kinőni ezt a helyzetet, az teremthet olyan jövedelemtöbbletet, amiből a hiányokat pótolni lehetne, de a növekedési kilátások nem túl kecsegtetők. Ha hagyják elszabadulni az inflációt, akkor az megöli a növekedést és folyamatos jövedelemromlást, életszínvonalromlást okoz a lakosságnak. Az infláció megfékezése pedig ezzel az áldozattal jár: magas kamatok, elfogyó pénz a költségvetésben, a növekedési pálya ellaposodása.

A rossz hír az, hogy ez nem hirtelen kezelhető, néhány intézkedéssel visszaszorítható válság, hanem sikerült egy olyan jelenséget összehozni, ami jó sokáig el fog kísérni minket.

A 2024-es költségvetéssel kapcsolatban előkerült a jegybank idén várható 2000 milliárd forint vesztesége is. Arra a kérdésre, hogy 2024-ben miből lesz erre pénz, Oszkó közölte: úgy érti a kormány szándékát, hogy el akarja húzni a veszteségrendezést és reménykedik abban, hogy a jegybank majd visszatermeli ezt a veszteséget.

A jegybank a gyengülő forinton tud a legkönnyebben pénzt keresni.

Arra a kérdésre, hogy ez lesz-e a jövő, azt mondta a volt pénzügyminiszter: „várhatóan igen”, csökkenő kamatszint mellett elkerülhetetlen, hogy a forint gyengülő pályára álljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik