Gazdaság

Erzsébetváros szerint nem sokon múlt, hogy nem fulladt káoszba a hulladékkezelés

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Július 1-től 35 éven keresztül a Mol szervezi az országban a hulladékgazdálkodást, az átállás azonban Erzsébetvárosban okozott némi fennakadást. A városrészben az utcai szemetesekben keletkezett hulladékot nem vették át tőlük, illetve Pusztazámorra kellett volna szállítaniuk, az utcán hagyott, illegális hulladék pedig úgy tűnik, nem képezi a koncesszió részét. A MOHU Mol Zrt. és Budapesti Közművek Zrt. sem válaszolt arra, hogy miért nem. Utóbbi ugyanakkor közölte, „idő kell, hogy a modellváltásból fakadó változó feladatköröket” a hulladéktermelők megismerjék.

A hulladékszállításban komoly változás történt, hiszen július 1-től a Mol 35 évre megkapta a hulladékgazdálkodási koncessziót. De nem a kormányon és megbízottján múlt, hogy Erzsébetvárosban zavartalan a szemészállítás – közölte a hulladékkoncesszió elindulása után pár nappal a VII. kerületi DK-s polgármester, Niedermüller Péter. Közel voltunk szerinte ahhoz, hogy Erzsébetvárosban káoszba fulladjon július 1-től a szemétszállítás, mert szerinte  – úgy véli, a Mol képtelen a rendszer zökkenőmentes működtetésére. Posztja szerint a változás már az első héten okozott fennakadásokat és nehézségeket náluk, és erre számít a közeljövőben is.

Erzsébetvárosnak több gondja is akadt a koncesszióval

Az egyik nehézség, hogy a napi szinten összeszedett illegális hulladékot („lomot”) messzebbre kell szállítaniuk, mint eddig – a 30 kilométerre lévő pusztazámori hulladéklerakóba. Emiatt kevesebbet tudnak fordulni. Pedig mint közleményükben írták, Erzsébetváros Önkormányzata időben megkötötte a köztisztasági szerződést a MOHU Mol Zrt.-vel, június 30-án le is adták a megrendeléseket.

A hétfői (július 3-i) szemétszállítás alkalmával szembesültek csak vele, hogy a szerződésben megjelölt hulladékkezelőben nem veszik át a szemetet, munkatársaik hiába mutatták az engedélyt, ami alapján jogosultak a szemét leadására, azt nem fogadták el.

A főváros és az FKF segítettek nekik a kialakult helyzet kezelésében, így a XV. kerületi szemétégető átveszi tőlük a közterületi (utcákra, terekre, parkokba) kihelyezett (Erzsébetváros tulajdonában lévő, általa ürített) hulladékgyűjtőkben gyűjtött hulladékot, hétvégén is. 2023. július 3. és 12. között ez körülbelül 15 tonna hulladékot és 25 beszállítási fuvart jelentett a belvárosi szemétgyűjtésre és szemétszállításra alkalmas kisteherautókkal.

Niedermüller Péter szerint a Mol leányvállalatával jelenleg sincs olyan érvényes szerződésük, ami biztosítaná a zavartalan hulladékgazdálkodást. Abban a szerződéstervezetben ugyanis, amit utoljára küldtek nekik, már egyetlen hulladéklerakó helyet sem adtak meg. Rákérdeztünk Erzsébetvárosnál, fennáll-e még a probléma és megkérdeztük a Molt is a panaszokról.

Mohos Márton / 24.hu Niedermüller Péter

A „lom” nem koncessziós

Niedermüller Péter polgármester lapunknak azt írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a közterületi hulladékgyűjtőkben gyűjtött szemetet 30 kilométerre kell utaztatniuk. Erzsébetváros Önkormányzata kérelemmel fordult a Mol MOHU Zrt.-hez, hogy a korábban megküldött szerződést módosítsák, javítsák ki. Aztán ismét az alvállalkozóhoz, a Budapesti Közművek Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársasághoz (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divízióhoz fordultak, akik a július 11-i MOHU-s egyeztetést követően arról tájékoztatták őket, hogy az önkormányzat továbbra is szállíthatja a közterületi hulladékgyűjtőkből összegyűjtött hulladékot a XV. kerületi hulladékégetőbe. Függetlenül attól, hogy a szerződésben kezelő létesítményként a pusztazámori helyszín szerepel.

Szerződésverziók

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. és az önkormányzat között 2023. június 30-án (a koncesszió indulása előtti napon) létrejött szerződésben (első verzió) kezelő létesítményként a X. kerületben található hulladékkezelő szerepelt, mint célállomás a köztisztaság feladatellátás körében keletkező „20 03 01 egyéb települési hulladék, ideértve a vegyes települési hulladékot” beszállítási pontjaként, de itt az odaszállított hulladékot nem vették át. A július. 5-én a MOHU Partner Portál oldalán megjelent szerződésben (második verzió) nem rögzítettek kezelő létesítményt. A július 11-én a MOHU Partner Portál oldalán megjelent szerződésben (harmadik verzió) pedig a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központot jelölték meg, mint célállomást.

Erzsébetváros legnagyobb problémája, hogy a MOHU továbbra sem tekinti a közterületről elhagyott hulladékként begyűjtött forgószéknél nagyobb tárgyakat (lomokat) a koncesszió alá tartozó hulladéknak. Ez szerződésükben sem szerepel. A kerület szerint úgy tűnik, ez a végleges álláspont. Így viszont ezeket a hulladékokat nem tudják a MOHU Mollal létrejött szerződés keretében beszállítani. A lomokat ettől még nem hagyják az utcán, telephelyükre viszik és azon dolgoznak, hogy azok kezelése is megoldott legyen. Hozzátette, kollégáikkal keresik a megoldást a lomok, így az elektromos hulladékok elszállítására.

Az erzsébetvárosi polgármester szerint nyilvánvaló, hogy az önkormányzatnak saját hatáskörben kell megoldania a helyzetet. Hozzátette, ezt nyilván meg is teszik, ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy egy jól bevált rendszerhez miért kellett hozzányúlni. Július elseje előtt az Erzsébetváros Kft. alvállalkozója szállította el a „lomokat” – tudtuk meg, amikor erre visszakérdeztünk.

A koncesszor alvállalkozója szerint minden rendben zajlik

A Moltól többek között azt kérdeztük múlt hét csütörtökön, hogy miért a pusztazámori lerakót jelöltek ki a közterületi kukából összegyűjtött szeméthez szállítási célként egy belvárosi kerületnek, miért nem veszik át a közterületekre kihelyezett nagyobb „lomokat”, illetve hogy az erzsébetvárosi szerződéssel mi a helyzet. A Mol pénteken alvállalkozójához, a BKM-hez irányított kérdéseinkkel, mondván, ők az illetékesek – az Erzsébetváros által jelzett problémákra azonban ők sem tértek ki válaszukban.

Bielik István / 24.hu Belső-Erzsébetváros bulinegyede.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója válaszában azt írta, a fővárosi lakosok tapasztalhatják, hogy Budapesten fennakadás nélkül zajlik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás. A MOHU megegyezett a budapesti régióért felelő BKM-mel, hogy a korábban elvégzett szolgáltatásokat július 1-től is végzi. Mind a kommunális és szelektív hulladék elszállítása, mind a budapestiek által ismert és kedvelt további szolgáltatások – szelektív hulladékudvarok, szemléletformáló és újrahasználati központok – a szokott módon üzemelnek, és az éves naptár szerint zajlik a kerületi lomtalanítás programja is – tették hozzá.

Lomok, lomtalanítás

Erzsébetváros úgy tudja, hogy az előző évekhez hasonlóan 2023-ban is előreláthatóan novemberben lesz az évi egyszeri lomtalanítás. A lomtalanítás alkalmával a közterületre kihelyezhető hulladékok köréről a tájékoztatás itt található.

 

Év közben a lakosság a háztartásból kiselejtezett tárgyakat jogszerűen a BKM Budapesti Közművek Nonprofit ZRT. FKF Divízió által működtetett szelektív hulladékgyűjtő-udvarokban és újrahasználati központokban tudja leadni – tették hozzá. A lomokat nem szabad „csak úgy” kirakni a ház elé, kuka mellé, ez illegális. A polgármester posztjában kérte, senki ne rakjon ki illegálisan semmilyen lomot.

A BKM szerint fontos változás, hogy július 1-től Budapesten szélesebb lett a szelektív hulladékudvarok szolgáltatási palettája – egyes hulladékudvarokban bővült a beszállítható hulladékfajták köre, és a későbbiekben további bővülés várható. Már minden hulladékudvarban leadható toner (nyomtatópatron) hulladék, valamint fagyálló folyadék (jól lezártan, csomagolva). Változtak ezen felül a napi és éves mennyiségi korlátok is egyes hulladéktípusok kapcsán.  Emiatt is feltétlenül javasolják a lakosoknak, hogy a hulladékudvarok igénybevétele előtt keressék fel az FKF honlapját, ahol naprakész információkat találnak a hulladékudvarok igénybevételének szabályairól, a beszállítható hulladékfajtákról és a leadható mennyiségekről.

A szerződéssel kapcsolatban annyit írtak, hogy a hulladékgazdálkodás új modelljére való áttérés során Budapesten is módosult az egyes szereplők szerződéses kapcsolatrendszere, bizonyos mértékben a feladatköre is. De a BKM szerint a tevékenység költséghatékonysága és környezeti hatása szempontjából összességében meghatározó jelentőségű szolgáltatási elemek nem változtak. Hozzátették, értelemszerűen idő kell, hogy a modellváltásból fakadó változó feladatköröket az összetett, sokszereplős hulladékgazdálkodásban a hulladéktermelők (intézmények, cégek, stb.) megismerjék – nekik az új modellben regisztrálniuk is kell a MOHU-nál. Ez azonban semmilyen formában nem érinti Budapesten a lakossági hulladékgazdálkodási közszolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik