Gazdaság

Hajszálon függ az évközi minimálbér-emelés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Befagytak a minimálbér évközi korrekciójáról szóló tárgyalások, mivel az egyeztetések előfeltétele a nemzetgazdaság első féléves főbb adatainak megjelenése. Ezért várhatóan csak augusztus utolsó napjaiban dőlhet el, hogy emelkedik-e szeptembertől a kötelező legkisebb kereset – tudta meg a Napi.hu.

Az évközi minimálbér-emelés kérdése a rendkívül magas infláció miatt merült fel. A munkavállalói és a munkáltató oldal ugyanis év végén kötelezettséget vállalt arra, hogy amennyiben „a gazdasági folyamatok a bérmegállapodás aláírásakor aktuális előrejelzésekhez képest jelentősen eltérően alakulnak – különösen ha a 2023. évi átlagos infláció mértéke a 18 százalékot várhatóan meghaladja – úgy a féléves makrogazdasági és vállalkozási adatok birtokában újratárgyalják a megállapodásban foglaltakat” – emlékeztetett a gazdasági portál.

A béremelés körüli bizonytalanságot többek között az okozza, hogy a korrekció egyik feltétele, hogy az infláció éves átlagban meghaladja a 18 százalékot. A jelenleg az elemzők egy része 17 és 18 százalék közötti inflációval számol. A magasabb inflációs várakozások szerint ha a 18 százalékot meg is haladja az árak emelkedése, akkor is alig, legfeljebb néhány tized százalékponttal. Ez azt jelenti, ha lesz is lehetőség a bérkorrekcióra, az egy hajszálon múlhat.

Januárban a minimálbér 16, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett, vagyis 18 százalékos infláció esetén 2, illetve 4 százalékos emelésre lenne szükség a legkisebb bérek reálértékének megőrzéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik