Gazdaság

Szijjártó segít kikövezni a pokol útját: bejelentette a Hell Energy azerbajdzsáni beruházását

MTI / Vajda János
MTI / Vajda János

Újabb híd a keleti és a nyugati gazdaság között, hogy az üdítőitalokat gyártó Hell Energy cégcsoport üzemet tervez építeni Azerbajdzsánban egy helyi beruházási alappal együttműködésben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bakuban.

A távirati iroda a minisztérium közleményéből kiemeli, hogy a tárcavezető szerint a két ország „újabb közös sikertörténetének” alapjait rakják ma le azzal, hogy a Hell Energy Cégcsoport megállapodást ír alá az Azerbajdzsáni Beruházási Vállalattal, amelynek alapján közös beruházással, 211 millió dollár értékben gyártóegységet terveznek létrehozni a dél-kaukázusi államban.

A tervek szerint a 2025-ben átadandó üzemben évente 700–800 alumínium italdobozt fognak előállítani, s ezek mintegy felét meg is töltik, főként helyi és régiós felek márkáktól igényeinek kiszolgálására, de saját, helyi és a regionális piacát is innen tervezi kiszolgálni a Magyarország mellett több másik államban is piacvezető cég – tájékoztatott.

Kiemelte, gyorsan nő a kereslet a Hell Energy termékei iránt, tavaly nagyjából 50 százalékkal bővült a vállalat forgalma, és ennek a kétharmadáért a nemzetközi piac felelt. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy a cég az üdítőital-export globális rangsorában a 12. helyen áll, a szektor exportbevétele tíz év alatt 5,5-szeresére nőtt hazánkban.

Szijjártó Péter beszédében a jelenlegi rendkívül súlyos nehézségekről elmondta, hogy az utóbbi három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, aminek nyomán új korszak kezdődött, a szereplőknek újra kellett írniuk minden tervüket. Ugyanakkor hazánk gazdasága minden válság ellenére is jól teljesít, tavaly „brutális” rekordot döntött az exportteljesítmény 142 milliárd euróval, ez a 34. hely a világranglistán, miközben az ország csak 95. a lakosságszámát tekintve – hangsúlyozta.

A miniszter leszögezte, hogy a kormány támogatja a versenyképes magyar cégek külföldi beruházásait, minthogy ezek a kivitel és az érintett társaságok bevételének további bővülésével, ezáltal pedig a profit egy részének hazai hasznosulásával járnak.

Különös örömmel támogatjuk ezen beruházásokat, ha olyan országokban valósulnak meg, amelyeket stratégiai partnernek tekintünk, amelyekkel együttműködésünk a kölcsönös tiszteletre alapul, amelyek mindig tisztességes körülményeket kínáltak a magyar vállalatoknak, és Azerbajdzsán épp ilyen partner

– jelentette ki. A beruházást újabb hídnak nevezte a keleti és a nyugati gazdaság között, ami szavai szerint különösen fontos most, amikor jelentős erőfeszítések vannak a nemzetközi politikában ezek szétválasztására.

Az ilyen közös projektek jól mutatják, hogy a keleti és a nyugati vállalatok közötti, észszerű és kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés előnyökkel jár minden fél számára – tette hozzá. (MTI)

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a minisztérium beruházástámogatói szerződésének átadásán a HELL Energy Magyarország Kft. szikszói székházában 2020. szeptember 14-én. MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik