Gazdaság

Nagy Márton elhintette, mi a célja a kormánynak a csok és a babaváró átalakításával

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A másik fogyasztásnövelési eszköz a babaváró és a csok januári szigorítása, illetve részben megszüntetése, mert a remények szerint így sokan előre fogják hozni a felvételüket, és idén ez is „simítja a fogyasztást”, a hiteltermékek előrehozott fogyasztást fognak eredményezni

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió műsorában.

A hvg.hu elemzése szerint nyilvánvaló volt, hogy a támogatások átalakítása miatt sokan igyekszenek majd még kihasználni ezeket, Nagy Márton szavai alapján viszont már az is kijelenthető, hogy ez az elérendő cél a kormány részéről. A magas kamatok miatt a lakossági ingatlanhitelezés beleállt a földbe, a lakáspiac lelassult, az építőipar visszaesett.

A kikényszerített „előre hozott fogyasztás” – ahogy Nagy Márton nevezte – idén ad majd némi támaszt ezeknek a területeknek. A csok és/vagy a babaváró ugyanis a legtöbb esetben nem elég egy ingatlanvásárláshoz/építéshez, az esetek nagy részében piaci hitelre is szükség van. Vagyis sokan a jelenlegi, magas kamatok mellett fognak hitelt felvenni, hogy még kihasználhassák a kivezetendő családtámogatási eszközöket, olvasható a cikkben.

A miniszter arról nem beszélt, hogy a kormány végiggondolta-e, milyen piaci anomáliákat okoz majd például azzal, hogy egyes területeken ingatlanforgalmat kényszerít ki, és a jövőben hogyan tervezi kezelni a kialakuló anomáliákat.

A kormány egyébként nem csak az ingatlantámogatások kivezetésével igyekszik fogyasztást generálni, Nagy Márton ide sorolta, hogy a Szép-kártyákról is lehet hideg élelmiszert vásárolni.

Kapcsolódó
Ellentétes hatást válthat ki az ingatlanpiacon már idén a városi csok eltörlése
A lakáscélú beruházások leállhatnak, mert a befektetők kivárásra játszhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik