Gazdaság

Borkai nem szeretne akkumulátorgyárat Győrben

A volt fideszes Borkai Zsolt nem támogatja akkumulátorgyár építését Győrben, mert a Győrszentiváni városrész lakói nem támogatják és mert nem látja, hogy ez miben lenne Győr érdeke – erről nyilatkozott az Ugytudjuk.hu-nak a szexbotránya után lemondott és most a politikába visszatért egykori polgármester.

A Győr határába, Győrszentivánra tervezett iparipark-bővítés már korábban nagy viharokat kavart a környék lakói és a fideszes városvezetés között. A tervek szerint ezt a területet különösen veszélyes ipar telepítésére alkalmas kategóriába sorolnák, de a célokról, illetve a későbbi idetelepülő cégekről a városvezetés nem igazán kommunikált a helyiekkel. A győrszentivániak tavaly 2022 augusztusa óta tiltakoznak, több mint ötezer aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek.

Borkai, aki független jelöltként szeretne újra Győr polgármestere lenni, további kérdésekre válaszolva elmondta, hogy munkahelyteremtésre most nincs szükség ilyen mértékben a városban, hiszen inkább munkaerőhiány van. Ráadásul mivel kiemelt beruházás, nem kizárt, hogy az iparűzési adó sem a városhoz folyna be, de erről nem tud pontos részleteket, ahogy egy ilyen gyár környezetvédelmi hatásairól sem.

A győri önkormányzat eközben az Ugytudjuk.hu szerint időhúzásra játszik. A bíróság korábban engedélyezte, hogy a kérdésben népszavazást tartsanak, ám a győri önkormányzat alkotmányjogi panaszt nyújtott be, emiatt pedig jó eséllyel legkorábban ősszel indulhatna meg az aláírásgyűjtés. Az önkormányzat ráadásul most már a korábbi négyzetméter árhoz képest ötszörös áron tett ajánlatot több földtulajdonosnak is: egy hektár földért a korábbi 3 millió forint helyett már 15 millió forintot fizetne Győr.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik