Belföld

Először elkaszálták, de vigaszágon visszahozták Győrben az akkumulátorgyár elleni népszavazást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Győri Törvényszék – megváltoztatva a választási bizottsági márciusi döntését – szerdán hitelesítette azt a helyi népszavazási kérdést, amelyet Pollreisz Balázs, MSZP-s önkormányzati képviselő nyújtott be a Győrben tervezett akkumulátorgyár ügyében.

Mohos Márton / 24.hu Pollreisz Balázs

Amennyiben a kezdeményezéssel kapcsolatban senki nem él alkotmányjogi panasszal, az önkormányzatnak május 13-án ki kell adnia az aláírásgyűjtő-íveket, és megkezdődhet a támogatói aláírások begyűjtése. Győrben az önkormányzat szabályzata szerint a közgyűlésnek akkor kell kitűznie helyi népszavazást, ha a kezdeményezést a választópolgárok minimum 25 százaléka támogatja. 2019-ben a városban közel 102 ezer volt a választói létszám, így az akkugyárellenes aktivistáknak 30 nap alatt több mint 25 ezer aláírást kell majd összeszedniük.

Egyetért-e ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?

Ezt a kérdést hitelesítette a törvényszék. A győri szocialista politikus eredetileg kétkérdéses népszavazást indított volna. Az „Akarja-e ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?” kérdést azonban végül ejtették. Ezt egyébként a helyi választási bizottság márciusban azzal utasította el, hogy a megfogalmazás nem egyértelmű.

Pollreisz Balázs a 24.hu-nak azt mondta, továbbra is azt gondolják, hogy a megfogalmazással nem volt gond, és minden győri polgár egyértelműen el tudta volna dönteni, hogy akar-e akkugyárat a szomszédságában vagy nem, végül azonban azért álltak el ettől a kérdéstől, mert belátták, hogy a gyárépítés és az ahhoz szükséges engedélyek már nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe. A terület kisajátítása viszont igen, így a telek átadásával vagy át nem adásával a helyi képviselők továbbra is befolyást gyakorolhatnak a beruházás sorsára.

Kicsit bonyolultabban megfogalmazott kérdés, de ez nem azért van, mert olyan hülyék vagyunk, hogy nem tudunk egyszerűbben fogalmazni, hanem azért, mert ezt a jogászi bikkfanyelvet fogadja el bíróság. Litresits András mellett egy kisebb jogászcsapat dogozott azon, hogy a szövegezés megfeleljen minden kritériumnak

– mondta lapunknak Pollreisz.

A Győr határába, Győrszentivánra tervezett iparipark-bővítés már korábban nagy viharokat kavart a környék lakói és a fideszes városvezetés között. A tervek szerint ezt a területet különösen veszélyes ipar telepítésére alkalmas kategóriába sorolnák, de a célokról, illetve a későbbi idetelepülő cégekről a városvezetés nem igazán kommunikált a helyiekkel. A győrszentivániak tavaly augusztus eleje óta tiltakoznak, több mint ötezer aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek.

A mostani népszavazási kérdés lényege, hogy ha az önkormányzat nem alkalmaz kisajátítást a bővítéshez szükséges szántóföldek megszerzéséhez, akkor az ipari parknak kellene megvennie azokat a mostani tulajdonosoktól. A kiváló minőségű termőföldek iparterületté nyilvánítása ellen tiltakozó gazdák azonban ezt minden bizonnyal megakadályozzák majd.

Kiemelt képünkön a Győrhöz tartozó Győrszentivánon tartott lakossági fórum 2022.09.20-án, ahol a helyiek a szántóföldjeik elvétele ellen tiltakoztak, melyeken az állam ipari parkot akar létesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik