Gazdaság

Bevásárlói rohamra figyelmeztetnek az árstop kivezetése után

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ideje felkészülniük az áruházláncoknak egy újabb rohamra: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy csupán augusztus 1-ig hosszabbítják meg az árstopot az élelmiszerek esetében. Ez nem jelenti azt, hogy azonnal piaci áron kerülnek ki majd a polcokra a termékek, de az biztos, hogy jócskán nő majd az áruk – kalkulálnak a Blikk összeállításában.

Augusztus 1. után az eddig árstopos termékeket is be kell vonni a kötelezően akciózott áruk körébe. Ez annyit jelent, hogy a kiskereskedőknek 15 százalékkal a beszerzési ár alatt kell kínálniuk az árucikkeket. Ez elég széles játékteret ad nekik, hiszen beszállítótól függően több áron is megvehetik ugyanazt a terméket. Annyi biztos, hogy jócskán megugranak majd az árak – még ha nem is annyira, mintha nem lenne az akció. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a kereskedők olcsóbban adják majd a korábban megemelt árú termékeket.

Valószínűleg napok kérdése és kitör az újabb felvásárlási láz.

értékelnek a lap riportjában.

Emlékeztetnek: nem is olyan rég volt, hogy hasonlót kellett átélnünk: a koronavírus-járvány kezdetén, 2020 tavaszán az emberek először a vécépapírt kezdték felhalmozni, majd kilószám vitték az élesztőt és a rengeteg lisztet. Akkor az unióban nálunk pörgött fel leginkább a kiskereskedelem, 12,3 százalékkal. Tavaly nyár végétől a kutakat rohamozták meg az autósok, mert heteken, sőt hónapokon át tartó gond volt a tankolással. A problémának több összetevője volt: részint az ársapka, részint pedig a Mol finomítójának lezárása, ami ellátási gondokhoz vezetett.

A Blikk megkérdezett két nagy hazai üzletláncot: számítanak-e a következő napokban rohamra és hogyan készülnek rá?

Az árstop eltörlése miatt elképzelhető, hogy emelkedni fog az érintett termékek iránti kereslet, ugyanakkor vállalatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy kiszolgálja a vásárlók igényeit – közölte a Lidl.

A Spar az árstop eltörlésének bejelentése után a hatósági áras tejekre eddig elrendelt 2 literes vásárlási korlátozást 12 literre emelte. Az üzletláncnál azonban nem számítanak ellátási problémákra, vagy készlethiányra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik