Gazdaság

Új hír az évközi minimálbér-emelésről: a munkáltatók sem tartják kizártnak

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Folytatják az egyeztetést a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány, az érdemi tárgyalások első fordulójára már júliusban sor kerülhet – tudta meg a Napi.hu. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén a felek arra jutottak, hogy teljesülhet a tavaly decemberben megkötött bérmegállapodásnak az a pontja, amely kimondja: ha a makrogazdasági adatok jelentősen eltérnek a tavaly decemberi előrejelzésektől, akkor megvizsgálják a kötelező legkisebb bérek korrekciójának lehetőségét.

A június 22-i VKF-ülésen tehát csak azt a tényt erősítették meg a szociális partnerek, hogy a legfontosabb nemzetgazdasági mutatók indokolttá teszik a megállapodás felülvizsgálatát.A portál úgy tudja, a kiindulópont az, hogy az infláció az egész évet tekintve meghaladhatja a 18 százalékot, ami a vártnál magasabb, ezért a legkisebb bérek korrekciója indokolttá válhat.

Fontos, hogy míg a korábbi években a munkáltatók már a háromoldalú egyeztetéseket megelőzően elzárkóztak az évközi bérkorrekciótól, addig idén más a helyzet.

Információik szerint augusztustól vagy szeptembertől minden esély megvan legalább a minimálbér pár százalékos korrekciójára, ugyanakkor a június végén megjelenő gazdasági adatok megismeréséig a felek egyelőre óvatosak.

A VOSZ főtitkára szerdai cikkében esélytelennek látta az évközi minimálbér-emelést, a kkv-k helyzete miatt.

Kapcsolódó
A VOSZ főtitkára szerint csődöket okozna az évközi minimálbér-emelés
A kkv-k mínuszban lesznek, nincs évközi minimálbér-emelésre keret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik