Gazdaság europoli

Válasz Online: kiszedette a kormány a 3-as metrót az EU-szankciók hatálya alól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Válasz Online brüsszeli forrásoktól úgy értesült, hogy a magyar kormánynak sikerült újabb felmentést kiharcolnia az Oroszország elleni 11. európai uniós szankciós csomag elfogadásakor, amit Magyarország is megszavazott. A lap a Facebook-oldalán azt írja: a szövegbe bekerült, hogy a 3-as metró orosz szerelvényeinek karbantartását az orosz Metrovagonmas továbbra is elvégezheti, és ehhez nagy értékű eszközöket exportálhat Magyarországra.

A BKV már tavaly márciusban szembesült azzal, hogy hiába vállaltak harminc év garanciát az oroszok a 3-as metró szerelvényeire, ennek érvényesítését a háború utáni első szankciós kör ellehetetlenítette. Akkoriban felmerült, hogy a BKV lehív 10 milliárd forintot a Metrovagonmastól, és felmondják a javításokról szóló szerződést, de ettől még nem oldódott volna meg a probléma, hogy honnan lesz alkatrész az Oroszországban gyártott szerelvényekhez.

A Válasz Online szerint ez magyarázhatja, hogy a magyar kormány megszavazta a csomagot, annak ellenére is, hogy az OTP-t az ukrán korrupcióellenes hatóság nem vette le az oroszokat támogató cégek listájáról. Márpedig Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, amíg ez nem történik meg, addig vétózza Budapest a 11. szankciós csomagot. A magyar kormány ugyanakkor jelezte, hogy egy függőben lévő, 500 millió eurós fegyvervásárlási támogatást továbbra sem enged át, amíg az OTP a listán marad.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik