Gazdaság

Döntött a kormány a diákhitel kamattámogatásáról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A csütörtöki kormányinfón nem hangzott ugyan el, de a kormány döntött a diákhitel kamattámogatásáról is, így 2023 második felében is kedvező feltételek mellett lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel, derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

Mint fogalmaznak, „a szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megromlott, azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell védeni a diákok és a hallgatók érdekeit, biztosítani kell, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen. Nem szabad hagyni, hogy a káros és elhibázott szankciók miatt fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől, a gazdaság számára pedig biztosítani kell a jól képzett munkaerőt, amely a gazdasági fejlődés és versenyképesség alapja.”

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatjának 14 százalékra kellene emelkednie, de

a kialakult helyzetet mérlegelve a Kormány arról döntött, hogy továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását, így 2023. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14%-os kamatmérték helyett csak 7,99%-os kamatot kell megfizetnie.

Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2. Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre, közölték.

Azt is írják, az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyithatja a lehetőséget, hogy a Diákhitel1 kamata újra 4,99%-os szintre csökkenhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik