Gazdaság

Brutális: negyedével több áfát fizettünk be tavaly, mint amennyit a kormány várt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
  • Tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 20 601,8 milliárd forint adót szedett be, ami 17,2 százalékkal, azaz 3028,8 milliárddal több, mint az előző évben

írta az Index a NAV 2022-es évkönyvére hivatkozva. Azt is kiemelték, hogy

  • a tavalyi adóbevétel 13,6 százalékkal, 2470 milliárd forinttal haladta meg a költségvetési törvényben rögzített eredeti éves bevételi előirányzatok összegét.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a jelentős többlet részben az alábbi okokkal magyarázható:

  • a foglalkoztatáshoz kötődő adónemek vártnál magasabb teljesítése (prognózist meghaladó bérnövekedés és kedvező munkaerőpiaci folyamatok);
  • a vártnál magasabb inflációs és belső fogyasztási pálya (az áfaelőirányzat 1 373,2 milliárd forinttal teljesült túl);
  • valamint a 2022-es adóintézkedésekből, extraprofitadókból származik.

A számok mögé nézve azt látszik, a masszív bővülés annak ellenére valósult meg, hogy az előirányzathoz képest a tényadat két fontos kategóriában is elmaradt. A 2786 milliárd forintnyi személyi jövedelemadó 2,8 százalékos elmaradást tükröz, az 1229,5 milliárdos jövedékiadó-bevétel pedig 5,1 százalékos mínuszt mutat.

Viszont 29,8 százalékkal felülteljesített a támogatások sora (771,1 milliárd forint), 25 százalékkal, tehát kereken a negyedével hozott többet az általános forgalmi adó (6 860,3 milliárd), míg a társadalombiztosítási járulékok az előirányzatban szereplő összeget 5,4 százalékkal fejelték meg (5836,5 milliárd forint).

Az adóalany-nyilvántartás változásához pedig nagyban hozzájárult a kata átalakítása, az érintett vállalkozók átcsatornázása az átalányadózás felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik